Har cøliaki, men reagerer ikke på gluten?
Jente, 15
Hei! Jeg har cøliaki men er svært dårlig til å spise glutenfri mat. Jeg «fikk» cøliaki da jeg var ca 4 år. Da hadde jeg mye vondt i magen, så ble jeg vant til å ha et glutenfritt kosthold. Men nå glemmer jeg å spise glutenfri mat, og det er mye glutenfri mat som jeg synes er stygt. Jeg reagerer ikke noe hvis jeg spiser noe med mel i, og jeg føler meg helt frisk og vanlig. Så jeg lurer på om det er farlig eller noe sånt. Men så er det også litt rart at jeg ikke reagerer noe som helst når jeg spiser mat med mel.
Svar
Hei!
Hvis du har fått diagnostisert cøliaki hos lege - om du er i tvil om dette kan du oppsøke fastlegen din, det kan du gjøre alene uten foreldre - så må du holde deg unna gluten. Det er svært viktig for helsen din. Selv om du ikke nødvendigvis merker noen forskjell så vil selv små mengder gluten gjøre at tarmen din tar skade av det. Det kan gi mye magetrøbbel på sikt, og redusert opptak av næringsstoffer kroppen din trenger. Det er også en litt økt risiko for tarmkreft og lymfekreft om du spiser gluten. Husk at glutenallergi ikke er egentlig er en allergi, men en egen sykdom. Så det blir ikke det samme som de med feks nøtteallergi som kan spise en nøtt og noen timer senere ha kraftig diare.
For meg høres det ut som du har fått lite informasjon om sykdommen din, sikkert fordi du var såpass liten da du fikk den. Anbefaler deg å oppsøke fastlegen din for en samtale og informasjon. Du kan også sjekke ut norsk cøliakiforening. Håper dette var oppklarende og lykke til!
Mvh
Legen
Besvart: 13.7.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål