Klarer ikke å gå opp i vekt. Hva kan det skyldes og hva gjør jeg?
Jente, 19
Hei! Jeg er en jente på 19 år som sliter med å gå opp i vekt. Jeg synes det er vanskelig å få matlyst og føler at jeg ofte tvinger i meg mat som jeg bare blir kvalm av. På et halvt år har jeg gått fra 58kg og ned til 51kg. Jeg er 175cm høy . Er det slik at jeg bør dra til legen? Jeg har ikke noen andre underliggende sykdommer, noe jeg vet da jeg har tatt blodprøver i sammenheng med annen behandling som har vært normale. Vil gjerne ha tips for hva jeg kan gjøre for å få i meg mer mat, og å gå opp i vekt på en sunn måte. Takk for svar
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no. Å gå ned 7 kilo på et halvår er bekymringsfullt, særlig hos en jente i din alder. Jeg tenker i utgangspunktet derfor det vil være fornuftig med en vurdering hos fastlegen din, til tross for at du ikke tror det foreligger noen underliggende sykdom som årsak til dette.
Hvis vektnedgangen alene skyldes at du har dårlig matlyst og dermed spiser lite, er det viktig å finne ut av hva dette kan skyldes, slik at du kan få gjort noe med det. Også dette kan legen din hjelpe deg med å finne ut av. I tillegg vil jeg anbefale deg å ta en titt på denne artikkelen hvor vi har skrevet mer om ulike årsaker til redusert matlyst og hva du selv kan gjøre.
Ellers er prinsippet for å gå opp i vekt at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.
Her er noen tips som kan være nyttige:
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt, havregrøt, smoothie, salater og andre måltider. Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og lykke til videre!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 25.10.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


