Hvorfor har jeg ikke lyst på mat?

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange ting i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst. For å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse tingene og finne ut om de påvirker matlysten din.

Sist oppdatert: 21.12.2021 Av: Ernæringsfysiologen, ung.no

""
LETT: Hvis du har dårlig matlyst, kan det vært lurt å prøve å få i seg noe lett og godt som for eksempel en smoothie. Foto: Colourbox

Matlysten påvirkes av følelser

Har du noen gang opplevd å grue deg skikkelig til noe? Være bekymret eller lei deg? Har du tenkt over at mat ofte er det siste som frister når man føler det sånn? Matlysten påvirkes av følelsene våre, og det er helt normalt at man i perioder føler at alt er bra, mens andre perioder er vanskeligere.

Kan du komme på noe i livet ditt som kan gi deg dårlig matlyst? Hvis du kjenner at det hadde vært godt å snakke med noen om ting som ikke er så lett - så anbefaler jeg å gjøre nettopp det. Kanskje vil det å snakke om følelser og håndtere disse føre til at matlysten også øker.

Søvn

Søvn er også en faktor som kan virke inn på matlysten. Sover du godt og nok om nettene? For lite eller dårlig søvn kan ha en uheldig effekt på kroppen.

Vi har alle en indre døgnrytme, som forteller oss når vi bør sove og når vi er uthvilt. I denne døgnrytmen er også sult og metthetsfølelse en viktig del, og hvis du får for lite søvn kan døgnrytmen forstyrres. Dette vil igjen føre til at matlysten påvirkes. Å våkne uthvilt om morgenen er en god forutsetning for god matlyst.

Her kan du lese mer om søvn og få råd for å sove bedre.

Rus

Både rusmidler og tobakk (røyk og snus) kan påvirke apetitt og sultfølelse. Dette er lurt å være klar over og holde på gode kostholdsrutiner uansett.

Kroppens sult og metthetsfølelse

La oss snakke litt mer om kroppens naturlige rytme. Sult og metthetsfølelse er noe som reguleres i kroppen av hormoner. Kroppen er et vanedyr, og for at du skal kjenne sultfølelse er det viktig å spise regelmessig og til omtrent faste tider.

Det anbefales at man spiser 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Hvis kroppen blir vant til å gå lenge uten mat kan man miste matlysten og den normale sultfølelsen.

Heldigvis er det sånn at både matlyst og sultfølelse kommer tilbake hvis man starter å spise til faste tider igjen.

Personer som hopper over frokost kjenner gjerne ingen sultfølelse om morgenen, men hvis man over en liten periode tvinger seg til å spise frokost til fast tid, vil man begynne å føle seg sulten igjen om morgenen. I tillegg vil det være sånn at man ofte blir sulten igjen etter 3-4 timer om man har spist frokost og følger på med faste måltider resten av dagen.

Prøv å spis noe lett hvis matlysten er dårlig

Hvis man overhodet ikke har lyst på mat, er det sjeldent noe som frister. Mange synes imidlertid det er lettere å få i seg noe friskt og lett, så her er noen forslag til hva du kan prøve ut:

  • Smoothie lagd av bær, banan, yoghurt eller biola
  • Yoghurt blandet med litt müsli og oppskåret frukt eller bær
  • Biola med kornblanding

Hvis ingenting frister, er det bedre å spise en frukt eller ta et glass melk, biola eller liknende, enn å ikke spise noen ting. For å etablere en normal sult- og metthetsfølelse trenger man ikke nødvendigvis å spise så store måltider, prøv bare å få i deg ett eller annet med jevne mellomrom, og se om det hjelper.

Noen å snakke med?

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Prøv gjerne å etablere en regelmessig måltidsrytme, og start gjerne med frokosten hvis du ikke allerede har denne på plass.

Dersom du opplever at du ikke får tilbake matlysten kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen for å få tatt en helsesjekk. Sykdommer og ubalanser i kroppen kan påvirke matlysten.

Hvis legen ikke finner noe så vil jeg anbefale å snakke med helsesykepleier. Ved å snakke med helsesykepleier kan du også finne ut om det kan være en annen grunn til at du ikke har matlyst.

""
LETT: Hvis du har dårlig matlyst, kan det vært lurt å prøve å få i seg noe lett og godt som for eksempel en smoothie. Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?