Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg bli tynnere? Vil gå ned i vekt til boksing

Gutt, 13

Hei, jeg lurer på om hvordan jeg kan bli tynn til april eller rundt der? Jeg vet at det er kort tid men jeg er desperat. Hva kan jeg gjøre utenom å skade helsen? Det er veldig viktig for meg jeg går på boksing og der vå jeg være såpass tynn og veie såpass kilo takk for hjelpen Jeg vil brenne mage fett?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Generelt anbefaler ikke vi i ung.no at ungdommer som er normalvektige skal gå ned i vekt. Hvis man som ungdom har behov for å gå ned i vekt, skal dette alltid skje under oppfølging av helsepersonell. Grunnen til dette er at det i ungdomsårene skjer store endringer i utviklingen din som er helt avhengig av at kroppen får tilført nok næring. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til utvikling av sykdom.

Her kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.

Jeg vil derfor råde deg til å kontakte fastlegen din eller helsesykepleier dersom du har spørsmål rundt egen vekt. De kan hjelpe deg med å vurdere vekten din og komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Boksing er en idrett hvor det er ulike vektklasser, og hvor det i enkelte miljøer kan være kultur for vektnedgang for å nå en viss vektklasse. Enkelte kan også drive med «cutting».

Med "cutting" menes en periode hvor man ligger i kaloriunderskudd (spiser mindre kalorier enn det kroppen forbrenner), og derfor går ned i vekt. En slik periode følger gjerne etter "bulking" hvor man ligger i kalorioverskudd og prøver å bygge mye muskelmasse. Dette er også mye som gjøres i fitness-miljøet.

For barn og ungdom i vekst kan det være skadelig for kroppen å ligge i kaloriunderskudd over tid. Det kan være helseskadelig også for voksne, men særlig i ungdomsårene kan det å ligge i kaloriunderskudd og over tid ha lav fettprosent ha svært negative helsekonsekvenser. Jeg legger ved et par artikler hvor det står mer om dette, men noen eksempler er tap av menstruasjon hos jenter, utvikling av benskjørhet, at den kroppslige utviklingen og veksten stopper opp eller blir redusert, dårligere immunforsvar, nedsatt konsentrasjon, og en rekke andre konsekvenser som kan være irreversible (ikke mulig å snu).

I tillegg til dette vil det i slike perioder skje en nedbryting av muskulaturen, ettersom vektnedgang ikke kun skjer i form av fett. Du vil derfor kunne kjenne deg svakere og bli i dårligere fysisk form, i tillegg til generelt mindre energi på grunn av at kroppen din får for lite energi.

I en cuttingperiode vil du kunne miste fett, men vi kan ikke velge hvor vi får mindre fett - det skjer litt her og der. Hvis du etter å ha ligget i kalorunderskudd begynner å spise mer, vil fettprosenten din stige igjen.

Å begynne med "cutting" er altså ikke noe vi anbefaler. Fremfor å drive med dette eller spise svært få kalorier vil vi heller anbefale å fokusere på å ha et sunt og variert kosthold sammen med jevnlig trening. Med regelmessig styrketrening og et sunt kosthold vil de fleste få tydeligere muskler og muskelvekst. Husk at du fortsatt er i vekst, noe som gjør at kroppen din påvirkes litt annerledes av trening enn når man er voksen. Jeg legger ved en artikkel hvor du kan lese mer om dette.

Fremfor å fokusere på å gå ned i vekt vil jeg heller råde deg til å finne gode rutiner for trening og kosthold som du trives med og kan opprettholde over lang tid. Gjør du ikke det vil du bare oppleve at vekten øker igjen så fort du begynner å spise normalt. Dietter og ulike andre slankemetoder vil for de fleste ikke være noen varig løsning.

Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar, det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger ved noen flere nyttige artikler som du kan ta en titt på.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 14.1.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål