Øker man risikoen for sykdom ved å spise usunt? Hva er sunt?
Gutt, 15
Jeg pleier og spise litt usunt sv og til men ikkje hele tiden, men jeg fikk høre att pg spise usunt øker får kreft og jeg er redd får og spise usunt no.
Svar
Hei!
Det er vanskelig å si når et kosthold går fra å være sunt til å være usunt, da det ikke finnes en klar definisjon. I et vanlig sunt kosthold så er det rom for usunne matvarer også, men det handler om balanse. Det vil si mer sunne matvarer og mindre usunne til hverdags - men usunt betyr ikke heller "ulovlig".
Det er rom for snacks og godteri så lenge man spiser et sunt og variert kosthold til vanlig. Is og godteri bør man ikke spise til hverdags, men kan spises når det er fest, høytider og helger. Vi anbefaler å begrense inntaket av godteri og andre søtsaker til en gang i uken. Når det er sagt så handler alt om mengder.
Noen spiser en sjokoladebit hver dag, og det er greit så lenge resten av kostholdet er sunt. Å spise en kakebit hver dag eller en hvetebolle over lange perioder, kan påvirke helsa.
Grunnen til dette er at man bør begrense usunne matvarer er at de oftest ikke inneholder næringsstoffer som er nyttige for kroppen. Spiser man mye godteri kan det fort føre til at det erstatter den mer næringsrike maten som kroppen trenger (vitaminer, mineraler, fiber, sunne fettsyrer og vann). Det kan igjen føre til mangler på næringsstoffer. Dette skaper ubalanse i kroppen og på sikt vil det kunne oppstå alvorlige mangeltilstander.
Sukker inneholder dessuten mye kalorier. Hvis man spiser mye av dette, vil det på sikt føre til at man kan legge på seg og bli overvektig og utvikle fedme.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 29.5.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

