Spørsmål og svar

Jeg vil spise vanlige porsjoner, men hvordan? Hva er en vanlig porsjon?

Jente, 19

Hei! Jeg har bodd alene pga studier i noen år nå. Jeg lager derfor middag til meg selv og spiser ganske sjeldent med andre. Mamma og pappa skilte seg da jeg var liten så før jeg flyttet var det kun mamma og meg som bodde sammen. Mamma og jeg har alltid vært kresne på hver vår måte så mamma lagde alltid egen middag til meg eller jeg lagde selv, ofte var porsjonene ganske store. Nå som jeg lager middag selv synes jeg det er vanskelig å følge de «små oppskriftene» står det feks 1/2 gulrot slenger jeg oppi en hel bare for å få brukt den opp og ofte da slenger jeg oppi mer av de andre ingrediensene også. Men det jeg merker når jeg spiser hos andre som er flere er at jeg ikke aner hva vanlige porsjoner er noe mer. Hjemme spiser jeg alltid mye mer enn «vanlige porsjoner». Vi har i tillegg alltid hatt god råd så ofte spiser jeg store varmmåltider til frokost/lunsj også. Dette er jo ikke vanlig bortover. Jeg føler jeg overspiser middager til hvert måltid. Vil spise som «vanlige». Hvordan?

Svar

Hei!

Hvor mye mat hver enkelt trenger er veldig individuelt. Det kommer an på flere faktorer som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning man har).

Det er ikke så lett for meg å si akkurat hvor mye mat du trenger, uten å undersøke deg nærmere. Heldigvis er det slik at kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. 

For å få i seg riktig porsjon trenger du å spise regelmessig, legge opp normale porsjoner og bruke god nok til tid på måltidet til å kunne følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Det kan selvfølgelig være vanskelig å vite hva som er en normal porsjon, men vi har noen tips:

Middag og andre varmmåltider kan for mange et favorittmåltid og noe det er lett å spise mer av. Det er ikke nødvendig å bli stappmett, men man skal bli passe mett.

Til middagen anbefaler vi å følge tallerkenmodellen, som betyr at du skal ha 1/3 av tallerken med grønnsaker/salat, 1/3 med kjøtt/fisk/kylling/vegetar og 1/3 med potet/ris/pasta/brød. Som regel er det nok å forsyne seg én gang til middag, i alle fall om man fyller hele tallerken på første porsjon.

Spiser du veldig fort? Det tar litt tid før du kjenner at du blir mett (gjerne 20 minutter etter måltidet), derfor er det lurt å ikke spise for fort for å unngå å spise mer enn man hadde tenkt. Her et et tips for å senke farten:

  • Bestikktrikset: når du spiser så kan du lege ned brødskiva eller bestikket mellom hver bit du tar, og ta deg tid til å tygge maten godt. Det er ikke nødvendig å bli stappmett, men man skal bli passe mett.

Hvis du synes dette med mat og porsjoner er vanskelig, eller ønsker flere råd, vil jeg anbefale deg å kontakte helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler der du kan lese mer om kalorier og hva det brukes til, hva det er vanlig å veie, samt gode tips til et sunt kosthold og hva du bør spise i forbindelse med trening.

Ønsker deg alt godt og lykke til videre!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 6.10.2022

Oppdatert: 6.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål