Er det farlig å spise mye leverpostei?
Jente, 14
Hei, jeg lurer på om det er farlig å spise mye leverpostei? jeg snakker om rundt 2-3 bokser hverdag. Mamma er redd for at jeg kommer til å få for mye jern i kroppen av det. Tusen takk for svar!
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Leverpostei er en god kilde til jern, i tillegg til at det inneholder en del vitamin A. Helsedirektoratet har kommet med egne anbefalinger for hvor mye av næringsstoffene vi maksimalt bør få i oss for å unngå plager eller sykdom. Leverpostei på to brødskiver (ca 40 g) vil gi et inntak på 1200 mikrogram vitamin A.
For å unngå inntak over den anbefalte øvre grense for vitamin A, er det lurt å begrense inntaket av leverpostei til maks 2-3 brødskiver om dagen for voksne. Grensen er noe lavere for barn, da de er mer utsatt for å få for mye vitamin A.
Høye doser vitamin A er giftig og kan føre til alvorlig forgiftning, men dette er sjeldent. Symptomene man kan få er hodepine, kvalme, synsforstyrrelse og irritabilitet. De fleste forgiftninger med vitamin A skyldes for høyt inntak over lang tid. For høyt inntak av vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader.
Matvarene man finner mest vitamin A i er blant annet torskelever, tran av torskelever, leverpostei, litt i melkeprodukter og eggeplomme. Dersom man for eksempel spiser mye torskelever og leverpostei, så bør man være ekstra påpasselig med mengde.
Ved mulig overdosering eller flere spørsmål kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 27.4.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål