Spørsmål og svar

Hvor mye leverpostei kan jeg spise?

Jente, 18

kan man få for mye a vitamin ved å ete 100 g leverpostei i uken? er det farlig å ete så mye leverpostei? eter jo litt storfe/karbonadedeig i tillegg

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Helsedirektoratet har en egen anbefaling for maks inntak av vitamin A. Leverpostei på to brødskiver (40 gram leverpostei) vil gi 1200 mikrogram A-vitamin.

For å unngå inntak over EFSAs øvre grense for inntak, kan man begrense inntaket av leverpostei til maks 2-3 brødskiver med leverpostei om dagen for voksne. Grensen er noe lavere for småbarn, da de er mer utsatt for å få for mye vitamin A.

På grunn av det høye innholdet av A-vitamin har Mattilsynet undersøkt innholdet i leverpostei fra 2017 – 2020. Verdiene viste at tre brødskiver med leverpostei ga et A-vitamininntak opp mot øvre grense for anbefalt inntak for voksne etter standarden til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).

Høye doser vitamin A er giftig og kan føre til alvorlig forgiftning, men dette er sjeldent. Symptomene man kan få er hodepine, kvalme, synsforstyrrelse og irritabilitet. De fleste forgiftninger med vitamin A skyldes for høyt inntak over lang tid. For høyt inntak av vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader.

Det er veldig lave nivåer av vitamin A generelt i storfekjøtt, så dette skal man ikke tenke så mye på. Man finner mest vitamin A i torskelever, tran av torskelever, leverpostei, litt i melkeprodukter og eggeplomme. Dersom man for eksempel spiser mye torskelever, og leverpostei, så bør man være ekstra påpasselig med mengde.

Ved mulig overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 23.3.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål