Spiller det noen rolle hvor kaloriene kommer fra når man vil ned i vekt?
Gutt, 17
Hei, jeg har begynt å trene en del for og gå ned i vekt. Det jeg lurer på er om man kan spise nesten hva man vil selvom man vil gå med i vekt? Kan man spise hvilen som helst mat man vil, så lenge man forbrenner mer hver dag enn man får i seg?
Svar
Hei!
Jeg kan godt forstå at du lurer på dette.
Når det gjelder vekt vil en kalori være en kalori uavhengig av hvor den kommer fra. Spiser du en gitt mengde kalorier, vil du i prinsippet legge på deg akkurat like mye om de kommer fra fett som om de kommer fra proteiner eller karbohydrater.
Når det er sagt, inneholder fett mer kalorier enn både proteiner og karbohydrater, og man må derfor spise en mindre mengde fett for samme antall kalorier av de to andre næringsstoffene. Det er også sånn at mye usunn mat påvirker helsen negativt selv om man ikke nødvendigvis legger på seg av det, mens sunn mat er bra for alle. Av den grunn bør ingen spise for mye usunn mat!
For en sunn kropp og en normal utvikling er det viktig å spise nok mat slik at man får i seg alle de næringsstoffene som kroppen trenger hver dag. Dette får du gjennom å spise sunt og variert og inkludere matvarer som inneholder både karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis minst to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger altså ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det også viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette.
Hvis du lurer på om vekten din er normal, eller har flere spørsmål rundt dette med mat, kalorier og kropp, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din for å snakke om dette. Helsesykepleier kan mye om dette og kan komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 21.9.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



