Gutter strever også med kropp og mat

Spise- og kroppsbildeforstyrrelser kan komme av vanskelige følelser eller stort fokus på utseende. Det kan like gjerne ramme gutter som jenter.

IKKE UVANLIG: Gutter rammes også av spise- og kroppsbildeforstyrrelser. Snakk med noen om du har et vanskelig forhold til mat. (Foto: Olena Bohovyk/Pexels)

Gutter kan, i likhet med jenter, være veldig opptatte av hvordan kroppen ser ut.

Hvis man bruker mye tid på å være misfornøyd med egen kropp, og hele tiden prøver å oppnå en idealkropp, kan man være i faresonen for å utvikle en kroppsbildeforstyrrelse.

Kroppspress er ikke alltid årsaken

Men et vanskelig forhold til kropp og mat trenger ikke henge sammen med et ønske om å se bedre ut.

Også for gutter kan det starte med følelser som er vanskelige å håndtere, hvor man prøver å bruke mat og trening for å få kontroll på livet. Det kan utvikle seg til å bli en spiseforstyrrelse.

Kontroll blir en del av hverdagen

Gutter og jenter som er misfornøyde med egen kropp kan prøve å få kroppen til å se ut på en bestemt måte. Gjerne med inspirasjon fra forbilder.

Det er ikke uvanlig at gutter blir veldig opptatte av å bygge muskler i overkroppen.

Mange, uavhengig av kjønn, opplever et press for å få en fin kropp og bruker ulike metoder for å oppnå dette. Kontroll på matinntak og trening blir hverdagen for mange. Noen tyr til ekstreme dietter, eller kosttilskudd, og noen bruker også dopingmidler.

Vonde følelser synes ikke alltid utenpå

Gutter kan ha det like vanskelig som jenter med følelser, kropp og mat.

At en person strever med følelsene sine synes ikke på utsiden. Gutter og jenter kan ha ganske ulike måter å gi uttrykk for at de strever. Derfor vil det kunne se annerledes ut når en gutt prøver å håndtere følelser med kropp og mat, enn når en jente gjør det samme.

nettros.no/mann-nok kan du se seks menn fortelle om sine opplevelser med spiseforstyrrelser.

Trenger du noen å snakke med?

Snakk med noen hvis du har et vanskelig forhold til kropp eller mat. Dette er alvorlige og tunge tanker du ikke skal bære på alene.

Du kan få hjelp av:

Skrevet av Helsesykepleier, i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 09.05.2022

Offentleg og kvalitetssikra
IKKE UVANLIG: Gutter rammes også av spise- og kroppsbildeforstyrrelser. Snakk med noen om du har et vanskelig forhold til mat. (Foto: Olena Bohovyk/Pexels)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Eller lurer du på om du selv står i fare for å utvikle det? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Har du mistanke om at noen har spiseforstyrrelse er det viktig at du er en god venn, og forteller at du er bekymret. Men husk at du ikke kan ta ansvar alene.

Jente trøster venninne(colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente