Hopp til hovedinnholdet

Noen tips til hvordan jeg kan kommunisere bedre med foreldrene mine?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år som bor hjemme med mine foreldre og 2 brødre. Jeg og brødrene mine har ofte krangler og det føles ut som jeg alltid får skylden, er det en grunn for at jeg føler det? Dette er den perioden i livet mitt som jeg føler at mest skjer som at: jeg prøver og finne ut hvem jeg er/ vill være, finne ut at venner er mer hjelpsomme enn foreldre og sånne ting. Jeg har ofte krangler med foreldrene mine men de forstår meg bare ikke. Noen tips til hvordan jeg kan kommunisere bedre med foreldrene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke lett når man føler man får skylden for alt. Foreldre forventer mye, noen ganger for mye særlig om man er eldst. Veldig mange eldste barn tar også på seg ansvaret for alt uten å tenke på det. Det blir i tillegg komplisert når man kommer i tenåra og ønsker seg mer frihet og selvstendighet. Veldig mange foreldre synes at dette er en skummel tid, da de er redd for å miste sine barn og holder i stedet igjen alt de kan. Noen foreldre er spesielt redd for jentene sine.

Et tips til å snakke med foreldrene dine er å passe på å snakke med de når du ikke er sint eller lei deg. Et annet råd er å passe på å fortelle dem at de betyr mye for dem. kanskje du kan spørre hva de trenger fra deg for at de skal stole mer på deg. Det hjelper ofte å fortelle dem at du vil at dere skal ha et så godt forhold som mulig.

Det er også mulig at dere som familie kan få hjelp til å snakke sammen på familievernkontoret der dere bor. Det er eksperter på å hjelpe familier få det bedre sammen. legger ved et par artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Håper dette er til nytt for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie