Hopp til hovedinnholdet

Føler at ingen i familien min liker meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. jeg trist og sur hele tia og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. jeg føler at ingen i familien min liker meg og at alle av de hater meg uansett hva jeg gjør. de sier at jeg er oppfører meg spydig, slem og sur hele tiden. jeg er egentlig ikke så glad i søstrene mine heller fordi de er veldig slemme mot meg og rotter seg opp imot meg hele tiden. begge har adhd og add så noen ganger sier de ting de ikke mener og de klarer ikke å si unskyld heller. alle sier at jeg ikke er den personen de kjenner og jeg blir utrolig lei meg på grunn av det. jeg tenker på det hele tiden. og nei jeg overdriver ikke, jeg sier det akkurat som det er. den eldste søsteren min (22år) har sagt at meningen min ikke har noe å si og at uansett hva den er så er den utrolig dum. det syns jeg bare er barnslig å si, og man kan ikke skylde på adhd for å si utrolig slemme ting som dette. mamma brydde seg ikke, hun ble bare sur på meg. det er urettferdig. jeg har lyst til å drepe meg selv. hva skal jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut å bli kritisert av alle hjemme i sitt eget hus. Det høres vondt ut for deg å ikke bli tatt på alvor, eller å bli oversett. De tingene du forteller at både dine foreldre og dine søstre sier og gjør er ikke OK. Det er å regne som psykisk vold. Det kan man definere som (hentet fra vår artikkel om vold): "utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll". Selv om ikke alt dette gjelder deg slik du forteller det her, gjenkjenner jeg noe av dette i dine eksempler. Det er ikke sånn det skal være, det er de voksne sitt ansvar at barna i huset føler seg elsket, sett og forstått, uavhengig av om noen av søsknene i familien har en diagnose. 

Har du prøvd å snakke med dine foreldre om hvordan DU opplever det som skjer og hvordan du føler deg når du blir kritisert og kjefta på hele tiden? Jeg tror de trenger en "vekker", jeg tror de trenger å forstå dette! Spesielt viktig er det at de skjønner hvordan dine søstre påvirker deg, og at selv om det er vanlig at søsken krangler er det ikke greit at man krenker og nedvurderer hverandre over tid. Det kan hende at foreldrene dine ikke helt forstår det. Det kan hende at de ikke skjønner selv at de også krenker deg og kjefter så mye? Kanskje skjønner de det ikke fordi de selv er slitne og ikke har det bra. Kanskje skjønner de det ikke fordi det er strevsomt for dem at søstrene dine har ADD og ADHD? Eller kanskje skjønner de det ikke fordi de er stressa på grunn av noe annet som ikke har med deg å gjøre. Det er typisk at sånt skjer. Men selv om det er en forklaring på noe, betyr ikke det at dette er OK. Og hvis det er så vanskelig for deg at du får lyst til å drepe deg selv, da blir jeg veldig bekymra. Da må du søke hjelp. For det finnes hjelp å få, og ting kan bli bedre!! Det å kjenne at man ikke vil leve mer er ofte et uttrykk for at ting rundt er for vanskelig, for strevsomt og for tungt å bære alene. Men å avslutte livet er aldri en god løsning. Tenk på hvordan livet ditt endrer seg hele tiden. Du vet ingenting om masse godt som kan komme. Du har den største delen av livet foran deg, og det er bare du som bestemmer over deg selv og fremtiden din. Ikke gi opp, bare det at du har skrevet inn her til oss viser meg at du har masse krefter og er modig og tør å møte det som er vanskelig.

Jeg vil oppfordre deg til å gå til helsesøster på skolen din en dag du er på skolen. Hun er god å prate med! Hun har taushetsplikt og kommer ikke til å ta kontakt med foreldrene dine uten at du vil det eller er enig. Helsesøster er vant til å snakke med barn som er mye lei seg eller som er i konflikt med familien sin. Hun kan hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre. Hvis du vil og blir klar for det, kan hun etterhvert invitere med foreldrene dine til en samtale der hun hjelper dere til å snakke på en rolig og god måte. Eller, hvis du vil, kan hun hjelpe deg å kontakte et familievernkontor. De som jobber der hjelper familier som strever, krangler eller opplever former for utfordringer i hverdagen. Litt sånn som dere nå. Du kan ta kontakt dit selv som barn og snakke alene først. Etterhvert kan mamma og pappa, og eventuelt de andre søsknene dine bli involvert. Det hjelper når alle prater sammen, pluss at en utenfra som er proff styrer samtalen. Dere kan da sammen få hjelp med å endre ting i familien - som ikke er bra! 

Jeg håper dette ga svar og at det var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, håper dere får hjelp hjemme slik at mamma, pappa og søstrene dine slutter å behandle deg slik du skriver her. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie