Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mange ting i livet mitt som jeg synes er dumt, hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg heter Mathilde. Og jeg skal fortelle litt om det jeg synes er dumt og har lyst til å dele med dere. Jeg har et søskenbarn som oppfører seg som en drittunge han er 5 år men oppfører seg som en 2 åring. Og jeg har en mor som røyker. En onkel som blir sur som en 5 åring for den minste ting. Jeg har en tante som blir sykt fort irritert. Hva skal jeg gjøre! Hjertelig takk hilsen Mathilde

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det med familie er ikke alltid lett. Selv om vi er i slekt og glad i hverandre vil selv familie være vanskelig å takle alltid. 5 åringer oppfører seg ofte som 5 åringer. Det at voksne og tenåringer blir sure på hverandre er ikke uvanlig. 

Tenåringer er ofte i en stor omveltning både fysisk og psykisk. Foreldre forventer ofte mye og er redd for mer når det gjelder barna sine. Dersom man bor tett med stor familie er det ikke lettere.

Det at moren din røyker forstår jeg du bekymret deg for. Det er flere sider ved røyking som er problematisk. Det at foreldre utsetter seg for helsefare er skummelt og for noen vanskelig å respektere. Dersom moren din røyker hjemme er dette noe som går går ut over deg. Det er ikke greit.

Har du prøvd å snakke med henne om hvor vanskelig dette er for deg? Det er viktig at dere snakker sammen. Er det vanskelig kan det være godt å snakke med noen andre. Helsesøster eller sosiallærer kan være gode personer å snakke med.

Familievernet kan hjelpe dere som familie sammen. De er eksperter på å hjelp familier snakke bedre sammen og løse konflikter.

Legger ved noen artikler som du kanskje får bruk for.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Er passiv røyking helseskadelig?

Røyk i rommet. Passiv røyking.

Ja, det kan skade helsa å puste inn andres røyk. Barn og unge er spesielt sårbare fordi kroppene deres er i utvikling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie