Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å bedre forholdet mellom foreldrene mine?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en mamma og en pappa som bor sammen og har vært gift i snart 15 år. For et par år tilbake bestemte de seg for å flytte fra hverandre, men ombestemte seg. De snakker ganske lite sammen Nå, selv om de bor i samme hus. Har lite lyst til at de skal skilles, men tenker av og til at det kan være greit :/ hva er det jeg kan gjøre for å forbedre dette forholdet:(

Besvart 26.08.2018 09:20
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt så lang tid å få svar. Jeg forstår godt at du ikke liker situasjonen som har oppstått hjemme mellom foreldrene dine. Det høres forvirrende ut for deg at de på en måte oppfører seg som et par ved å fortsette å bo sammen, men så merker du at det er noe som ikke stemmer - de prater nesten ikke lenger. Er de sammen eller er de ikke? Hvis du hele tiden går og kjenner på stemningen og usikkerheten rundt dine foreldre og forholdet dem i mellom, kan det bli veldig slitsomt for deg. Hvis foreldre er trygge, tydelige og stabile er det lettere for barna å også være det. Så jeg skjønner at du vil gjøre noe nå. 

Det at det er et dårlig klima mellom foreldre påvirker alle i familien, alle som bor i huset. Mange foreldre kan si "neida, barna merker ikke at vi krangler" eller "vi blander ikke barna inn i konflikten vår". Men dette er ikke sant. Barna blir blandet inn, de får med seg masse av det som skjer. Om ikke alle detaljer, så i alle fall stemninger, blikk, endringer i måten man snakker til hverandre på, og ikke minst - det som ikke sies eller gjøres lenger. Slik du beskriver: det er ikke kranglingen, men det at de ikke snakker sammen som er det vanskelige. Avstand som bare øker mellom to mennesker er nesten verre enn krangling. Når man krangler, kommuniserer man i det minste, og man ønsker å ha kontakt med hverandre. Avstand viser likegyldighet og at man "gir opp" å nå den andre. 

Du spør hva du kan gjøre for å forbedre dette forholdet. Jeg skjønner godt at du vil ta grep for at hjemmesituasjonen deres skal bli bedre og tryggere, men jeg tenker at det ikke er du som har ansvaret for at mamma og pappa skal ordne opp i konflikter seg i mellom. Det er IKKE ditt ansvar at foreldrene dine har det bra sammen som kjærestepar. De er nødt til å ordne opp i dette selv.

Men det du absolutt kan gjøre er å si tydelig og klart i fra til dem at du merker det som skjer i huset. Fortell dem det du har skrevet her: Du undrer deg over at de nesten ikke snakker sammen lenger, og du blir bekymra for om de har det bra sammen. Det er viktig at foreldrene dine får vite om dine bekymringer og at du påvirkes av dette. Det er ikke sikkert de har forstått det. Og når de ikke forstår det kan de ikke gjøre noe med det.

Du må be dem om en ærlig prat. Du må si at du har behov for å vite hva som skjer hjemme nå, slik at du slipper å bekymre deg eller være usikker. Fordi - når man ikke vet så lager man seg ofte sine egne forklaringer på situasjonen. Ofte legger man skylden på seg selv. Kanskje kan du tenke: Hva burde jeg gjøre annerledes for at mamma og pappa skal få det bedre? Er det på grunn av meg at stemningen er dårlig? Det er ikke riktig at du som barn tar på seg et slikt ansvar. Og for å slippe det, trenger du at de prater åpent og ærlig med deg om hva som skjer mellom dem og hvilken rolle du har i det. 

Og hvem vet - kanskje er det ikke så ille som du har tenkt? Kanskje går det bra, men at de bare akkurat nå er inne i en tøff periode. Mange foreldre krangler og kan ha det vanskelig over tid, men de elsker hverandre høyt innerst inne. Så kommer de seg videre og får det bedre etter en stund. Men disse tingene kan du bare få vite om du spør. Det er krevende og sårt å starte en slik prat. Men jeg oppfordrer deg til å forsøke. Gjerne på et tidspunkt der det er god stemning og det ikke er krangling eller mas. Si at du har noe viktig å si, og at du trenger at de lytter til deg. 

Jeg håper de vil ta deg på alvor og forstå. 

Hvis du kjenner at det blir for vanskelig å snakke med dem alene kan du eventuelt kontakte et familievernkontor - de gir gratis veiledning til barn og foreldre som har det vanskelig sammen, og de er spesielt gode på å snakke med familier der foreldre har samlivsproblemer. Hvis du vil kan du ringe dit først alene, uten å si noe til mamma og pappa. De kan gi deg råd og veiledning på telefon, og så kan dere sammen bli enige om hva som er lurt å gjøre i forhold til akkurat din situasjon.

Jeg håper noe av dette var til hjelp. Les også artiklene jeg har lagt ved under. Arikkelen "når foreldre krangler" har mange gode tips til deg som du vil ha nytte av. Jeg ønsker deg lykke til. Håper det blir bedre hjemme snart. 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie