Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å bruke litt mer sminke, men moren min er ikke enig.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å bruke sminke og syns det er fint. Det er ikke det at jeg føler meg ukomfortabel uten sminke eller noe sånt. Jeg syns bare at det er fint og jeg er veldig nysgjerrig og har lyst til å eksperimentere litt med sminke. (Jeg bruker det nesten aldri). Jeg syns at jeg er i en alder nå som er passe får å begynne med å bruke litt sminke. Problemet mitt er at mamma sier at sminke bare skal brukes en sjelden gang når man skal noe spesielt. Mamma bruker aldri sminke til hverdags, men jeg syns at det er fint og har lyst til å bruke det. Mange jenter i klassen min bruker det og det vil jo jeg også. Jeg bruker bare så vidt noe! Jeg skjønner ikke at dette er et problem får mamma! Man ser jo nesten ikke at jeg har på meg noe! Selvom mamma ikke bruker sminke og ikke interesserer seg får det så kan jo jeg det. Har dere noen tips til hvordan jeg kan ordne dette? Takk på forhånd da! :)

Besvart 08.11.2018 21:15
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du er ikke alene om å være uenig med moren din om bruk av sminke. Mange ungdommer opplever at det er noe det kan være vanskelig å bli enig om. Det er fint at du ønsker tips til å få ordnet opp i dette, og jeg har tro på at du kan klare å fikse det.

Jeg forstår godt at det er frustrerende for deg når du og moren din er veldig forskjellig når det gjelder sminke. Mitt beste tips er at du snakker med moren din om det på en ordentlig måte. Ofte er det jo slik at foreldre bare vil det beste for barna sine. Så av en eller annen grunn tenker mamma at det beste for deg er å kun bruke det en sjelden gang. Du kan utfordre henne litt på dette, og spør henne hva det er som gjør at hun ikke vil at du skal bruke det til hverdags. Du kan også spørre henne om hva som er det verste som kan skje hvis du bruker mer sminke i hverdagen. Fortell henne hvorfor det er viktig for deg å få bestemme selv over sminken din. Hvis hun forstår ønskene dine er det nok lettere at hun godtar dem. Men det koster litt tid og en ordentlig prat! En prat det er lurt å ta i "fredstid", altså ikke midt i en krangel om sminke, men heller et tidspunkt der dere har det fint sammen og det er rolig. Les litt i artiklene under om hvordan du kan snakke med henne om dette.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie