Hopp til hovedinnholdet

Sendte nakenbilde av meg selv og har fått streng straff hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 13 år. Mamma og pappa er veldig sur og skuffet over meg. de har vært det i over 1 måndte. de er skuffet, sur og sint på meg sin eg gjorde en stor feil, jeg sendte nakenbilder til en gutt og de ble spredd. de har tatt tlf min fra meg og har ikke hatt tlf i 1 måndte. de har tatt fra meg rommet mitt. nå bor eg i et lite kott uten vindu. Har de rett til å gjøre det?Jeg er veldig deppa, og griner hele tiden, de er veldig frekke mot meg også de står alltid på lille søsteren min sin side i alle diskosjoner og alt. neste uke har eg 2 tentamner og det er mye stress rundt skolen. det er veldig vanskelig å ha så mange staffer pluss at eg får ikke lov til å gå ut. jeg har ikke vært ute på 1.måndte borsett fra skolen, hjellppp meeeg

Besvart 06.12.2018 15:03
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som du er i en veldig vanskelig situasjon. Både i forhold til at du opplevde at et nakenbilde av deg ble spredd men også i forhold til at du nå har blitt fratatt rommet ditt, bor på et kott og har husarrest. Det hørtes ut som en stor konsekvens, det at foreldrene dine straffer deg på denne måten, uten å støtte deg og ivareta deg når du har det vanskelig. Det må være vondt. Du skriver at de er frekke mot deg og ikke lar deg gå ut. Dette høres ikke greit ut. Det er på en måte bra at foreldrene dine reagerte da de fikk vite om dette med nakenbildet fordi det betyr at de bryr seg om deg. Bekymringen deres og det at de f.eks tar fra deg mobilen, er nok et uttrykk for omsorg og oppdragelse og et ønske om at det skal gå bra med deg. Det å dele nakenbilder av seg selv kan få store konsekvenser. Så det er et visst alvor over dette.

Nå kjenner ikke jeg forhistorien til det at du sendte nakenbilder. Men det er ikke viktig! Det viktige er at alle mennesker kan gjøre dumme ting, ting de angrer på og ting de vet er feil. Foreldrene dine har helt sikkert også gjort ting de angrer på i sitt liv. Men det går an å snakke sammen om det, si at man er lei seg og gjøre opp for seg. Det er forskjell på å gjøre noe dumt og være dum. Det er handlingen som har vært feil her, du er ikke feil! Du er akkurat den samme jenta og foreldrene dine er helt sikkert fortsatt veldig glad i deg! 

Så leit å høre at nakenbildene du sendte til denne gutten ble spredd. Selv om dette var dumt gjort av deg, er det faktisk mye mer alvorlig at gutten du sendte det til fortsatte å oppbevare det på telefonen sin, og spredte det. Det er faktisk straffbart!

Slik du beskriver situasjonen din blir ting bare verre for din psykiske helse når du får husarrest og blir fratatt telefonen og rommet ditt. Det forstår jeg veldig godt. Det hjelper sjelden å gi straff, ungdommen blir sjelden mer kloke og opplyste av det. Det er nok heller motsatt - straff skaper frykt. Når vi blir redde eller opprørte, slutter den delen av hjernen å fungere som skal ta til seg ny informasjon og som tenker logisk. Dette stemmer bra med det du skriver om at det er vanskelig å konsentrere seg om skolen når du har så mange straffer.

Det er sjelden at en straff fører til at ungdommen tenker: "Nei, nå lærte jeg jammen noe nyttig. Dette skal jeg ta med meg videre som god kunnskap om rett og galt. " Istedenfor forsterkes bare følelsen av redsel og avstand til den som utfører straffen. Og det er jo ikke det foreldre egentlig vil oppnå. Så man må heller gjøre ting som virker, dersom man ønsker å lære ungdommen sin noe.

Hvis en ungdom gjør dumme ting er det mye bedre at man prater sammen om det som skjedde. Foreldrene kan snakke med ungdommen sin om hva som er riktig og galt. Dette kan de gjøre med kjærlighet og ro, man trenger ikke bli sint eller straffe for å nå igjennom med det man vil si. En straff får nok ikke ungdommen til å forstå hva foreldrene egentlig ønsker av dem, selv om det er sånn det ofte blir brukt.

Et viktig spørsmål blir derfor: hva tror du egentlig foreldrene dine vil oppnå med å ta fra deg rommet ditt, flytte deg på et kott uten vindu, og gi deg husarrest? Har du fått en god forståelse av det som var viktig for dem å formidle til deg- i forbindelse med at du sendte nakenbildet? Er det noe du kan si eller gjøre annerledes for å vise dem at du forstår hva dette faktisk innebærer og at du har lært noe av det? Hvis du får til det - fremfor å bli taus, sint og innesluttet (slik mange ungdommer nok blir i en slik situasjon), vil foreldrene dine trolig endre strategi til neste gang og slutte å bruke husarrest som straff. 

Men når det er sagt: DU fortjener å bli behandlet med respekt! Det er ikke OK at foreldrene dine gjør de tingene du beskriver at de gjør. Jeg syns du bør snakke med noen andre voksne om hvordan hjemmesituasjonen din er for tidene. Da oppfordrer jeg deg til å kontakte helsesøster på skolen din. Hun er vant til å snakke med barn som har det vanskelig i familien sin og hun kan hjelpe deg å finne ut hva du kan gjøre. Hun kan en masse om lover og regler i forhold til det å sende nakenbilder, og om etterreaksjoner og hvordan man bør håndtere følelsene sine. Helsesøster kan også eventuelt kalle inn foreldrene dine til en prat, dersom det er lettere å prate med dem når en annen voksen er tilstede. 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg alt godt. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under - de handler om det du tar opp og gir flere innspill!


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie