Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvtillit og tenker konstant at jeg ikke er bra nok!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 13 år som alltid var glad. Men det var før. Nå er jeg alltid sur og lei meg. Jeg krangler med mamma hele tiden, og hun forstår meg ikke. Jeg får alltid tips av andre: ååå, snakk med moren din så forstår hun. Men det er ikke så enkelt fordi hun reagerer på feil måte. Hun tar feil valg. Jeg har drevet med selvskading i noen måneder, og kutta meg jævlig dypt for et par dager siden. det blir arr. vennene mine vet det, og tanta mi. Men det har også skjedd noe mer komplisert med mamma som gjør at jeg ikke stoler på henne, og jeg liker hu ikke så mye. Jeg har dårlig selvtillit, og tenker konstant jeg ikke er bra nok. Snakker med helsesøster og sosiallærer men kan ikke fortelle om selvskading, da de deler det videre til mamma, selv om de har taushetsplikt. Fordi det er fare for selvmord. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Klarer nesten ikke være hjemme lengre, og mamma har bare drittregler. Blant annet at jeg må gi fra meg tlf kl 21. Jeg gruer meg til svømming i 9 pga arr

Besvart 11.01.2019 14:35
 

Svar
Hei jente 13 år

Etter å ha lest det du skriver til oss forstår jeg at du har det veldig vondt og vanskelig. Videre at du har en dårlig relasjon til din mor. 

Heldigvis finnes det god hjelp som gjør at du ikke trenger å ha så vondt om du ønsker å ta imot hjelp. 

Du snakker med helsesøster og sosiallærer på skolen slik jeg forstår det og jeg vil absolutt anbefale deg å være helt ærlig med de om hvordan du har det. Det er også fint å lese at du har en god tante som du snakker med.

Fortell de akkurat det du skriver til oss. Først da kan du få ordentlig hjelp. Husk de du snakker med kan ikke klare å forstå hvor vanskelig det er for deg om du ikke fortelle de alt. 

Mange unge synes det er skremmende at foreldrene skal få vite at de selvskader fordi at de har det vanskelig, men de aller fleste opplever at det er godt når de først har fortalt det. Jeg er sikker på at du bruker masse energi på å skjule følelsene dine hjemme. Stemmer det? Jo mer du selvskader jo mer arr vil du få. Det å selvskade er en dårlig strategi for å håndtere vanskelige følelser og tanker. Det vonde går ikke bort av den grunn. 

Du og din mor kan få god veiledning og hjelp slik at relasjonen mellom dere blir bedre om du tør å fortelle akkurat hvordan du har det. 

Det er ikke uvanlig at jenter i din alder strever med dårlig selvtillit og snakker seg selv ned. Mange sammenligner seg med andre og tror derfor at de ikke er bra nok. Kanskje du kjenner deg igjen i det? Istedenfor å snakke deg selv ned bør du ha fokus på alle de tingene du liker ved deg selv og ha mindre fokus på det du ikke liker. Alle har noe de ikke er god i eller liker ved seg selv. Du kan lese mer om hva du selv kan gjøre når du har dårlig selvtillit og selvfølelse her

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg og at du tar motet til deg og snakker med en av de voksne rundt deg som du har tillit til. Helsesøster, sosiallæreren eller tanten din. Ta i mot hjelp slik at du får det bedre. 

Lykke til:)

Med vennlig hilsen helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie