Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kan barnevernet ta barnet fra meg fordi jeg er funksjonshemmet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år som sitter i rullestol og har sykdommen AMC. Jeg kan ikke bruke armer eller bein. Senere i livet har jeg lyst på barn, men er veldig redd for at barnevernet tar barnet da siden jeg har funksjonshemming. Er dette noe de kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har tanker og ønsker om å bli mor en dag, selv om du har en funksjonshemming. Å bli mamma er både stort, hyggelig og utrolig spennende, men også den største og viktigste oppgaven en tar på seg i livet. Derfor er det viktg at en tenker seg godt om før en bestemmer seg for å sette barn til verden.

Samtidig som jeg forstår at du har bekymringer om andre vil kunne vurdere at du ikke vil være i stand til å ta deg av et barn. Og det er jo helt klart at du vil trenge mye hjelp i mammarollen om du ikke kan bevege armer og bein. 

Barnevernet er en instans som har mange tilbud om støtte til foreldre. Det er ikke slik at barnevernet bare tar barn fra foreldre. I de fleste tilfeller sørger de å få satt inn hjelpetiltak slik at foreldre blir i stand til å ta vare på barna sine. Da vurdere de hele omsorgssituasjonen for barnet, og ser blant annet på hva som finnes av andre ressurser rundt barnet. Det vil da blant annet være fars omsorgsevne og andre familiemedlemmers mulighet til å hjelpe i familien.

Om du vil ha mulighet til å ta deg av et barn, avhenger av hva du har rundt deg av støtte og hjelp. Og hvis du velger å få barn, vil kanskje Barnevernet være en hjelpeinstans for deg og ikke en trussel? Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med barnevernstjenesten på forhånd, slik at en kan planlegge det du trenger av hjelp om du får et barn. 

Hvis du har en ansvarsgruppe og en individuell plan, vil jeg anbefale deg å ta opp dette temaet neste gang dere har møte. 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen om ditt ønske om å bli mor, slik at du kan finne ut om du har den støtten som trengs for å ta vare på et lite barn. Og husk at barn vokser og nye behov skal dekkes, derfor må en tenke at en skal klare alle faser av et barns liv.

Noen ganger er det fornuftig å tenke at en ikke bør få egen barn, men heller kan være en god tante og ressursperson for andre barn i familien. Å ta slike bestemmelser kan være utfordrende, så bruk personer i nettverket ditt og kontakt gjerne din interesseorganisasjon. Her kan du kanskje møte andre som har tenkt de samme tankene og gjort seg noen erfaringer.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Funksjonshemning i hverdagen

Rullestolbasket

Å få delta i det man har interesse for og være en del av samfunnet er viktig for alle. En funksjonshemning kan noen ganger være til hinder, men mye er mulig hvis man bare tenker annerledes og tilrettelegger litt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser