Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Vanlige tilleggs diagnoser til lett psykisk utviklingshemming

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Min kusine er lett psykisk utviklingshemmet. Hva er vanlige tilleggsdiagnoser på dette? Jeg har litt problemer med å skjønne hva det er... Tror hun er rett under normalen på testen hun tok. Hun er 14 år gammel. Jeg har sett henne ta medisiner hjemme hos seg, og jeg har alltid lurt på hva hun tar medisiner for. Har ikke turt å spørre henne, siden jeg har jo egentlig ikke noe med å gjøre. Hun ser helt normal og oppfører seg normalt (som jeg kan skje). Jeg synes veldig synd på henne. Er dette arvelig? Kan evt mine unger få det? Takker for svar på forhånd.

Besvart 03.01.2018 23:41
 

Svar
Hei

Det er et godt spørsmål du stiller. Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar. Tilleggs diagnoser kan være mye forskjellig. Noen former for psykisk utviklings-hemming er arvelig og medfødt. Andre årsaker kan være omsorgssvikt, sykdom og skader. 

Det er ikke sikkert det er synd på henne. Kanskje hun har det bra sånn som hun opplever verden. Mange med psykisk utviklings-hemming har et godt liv. Jeg synes du kan spørre henne om hva slags medisiner hun tar. Hun kan svare hvis hun vil. Du kan vise at du bryr deg om henne ved å være interessert og spørre om det du lurer på. Men si gjerne at hun ikke må svare hvis hun ikke vil. Kanskje hun ikke vet alt om seg selv. Kanskje hun ikke vet så mye om hva slags medisiner hun tar og hvordan de virker. Det er mange som har fått for lite informasjon til å forstå sin egen situasjon godt nok.

Kanskje moren eller faren din kan gi deg svar på noe av det du lurer på? Det er lite sannsynlig at dine barn kan få det samme som kusinen din hvis du har friske foreldre og søsken. Men dette kan jeg heller ikke svare sikkert på. Bare spør noen i familien om det du lurer på. Andre får velge selv hva de vil svare. Jeg tenker at hvis du spør på en pen og hensynsfull måte så skjønner sannsynligvis andre at du bare er interessert og bryr deg. Kanskje de blir glad for at du spør?

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Tunge med spørsmålstegn (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på.

Ung.no erstatter ikke lege, helsesøster eller krisehjelp.

Vi kan ikke stille diagnose eller gi behandling, men gir generelle helseråd og veiledning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser