Hopp til hovedinnholdet

Jeg har utlagt tarm, legene vil ikke legge den inn igjen, hva gjør jeg?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. jeg er en 19 år gammel gutt. Jeg har ryggmargsbrokk og jeg har stomi (Colostomi) som er utlagt tarm, fordi nervene mellom hjernen og tarmene virker ikke på grunn av ryggmargsbrokk. Jeg har et ønske om å få lagt inn igjen tarmen, men både Legen min og Fastlegen min sier "nei" til det, men jeg klarer IKKE å takle livet med utalgt tarm fordi jeg sliter med angst, depresjon, dårlig selvbilde og selvmordstanker pga. at jeg har utlagt tarm :( hva skal jeg gjøre? Er det noe jeg kan gjøre for å få Legen min til å operere inn igjen tarmen min? Vet du/dere om noen nettsted der jeg kan finne en annen Kirurg? Jeg har prøvd å snakke med andre som har utlagt tarm i foreningen Norilco, men det hjelper ikke. Jeg har også prøve å gå til Psykolog og terapi og det hjelper heller ikke. Takk på forhånd for svar. Hilsen gutt 20

Besvart 20.12.2018 22:50
 

Svar
Hei gutt 19, og takk for at du skrver til ung.no!

Jeg forstår at det er belastende for deg å ha utlagt tarm. Det høres ut som at det har blitt forsøkt mange tiltak med psykolog og Norlico, uten at du har fått hjelp av dette.

Hvis både fastlege og kirurg har vurdert at det ikke er mulig å legge den tilbake igjen, bør de kunne fortelle deg hvorfor dette ikke er mulig, og forklare hva du kan gjøre for å gjøre livet med stomi enklere. 

Jeg vet dessverre ikke om nettsted med kirurger, men i Norge har man krav på fornyet vurdering. 

Du behøver ikke å oppgi noen grunn for hvorfor du vil ha en fornyet vurdering. Dersom du har fått tilstanden din vurdert av spesialisthelsetjenesten, må du få en henvisning til ny spesialist fra fastlegen din. Imidlertid kan fastlegen din la være å henvise deg til ny spesialist dersom hun mener at hun har en saklig grunn for dette. Dersom du er usikker på om denne grunnen er gyldig, kan du ta kontakt med pasient- og brukerombudet eller Helsetilsynet i fylket ditt og rådføre deg med dem. Det er også Helsetilsynet du må klage til dersom fastlegen din ikke vil henvise deg til en ny spesialist uten gyldig grunn.


Jeg blir bekymret når du skriver at du har selvmordstanker. Selvmordstanker er ikke noe man burde gå med alene, men dele med noen man stoler på. Jeg syntes du gjør lurt i å kontakte helsestasjon for ungdom(eller fastlege om du ønsker), og fortelle om hvordan du har det. Det finnes alltid løsninger og utveier, selv om de er vansklige å finne på egenhånd når man har det vanskelig.

hvis du vil ha noen å snakke med nå, kan du ringe til 116 123 som er hjelpetelefonen for mental helse.

Jeg ønsker def lykke til og alt vel!

 

 

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung med kronisk og psykisk sykdom

Jente står alene på et svaberg. (Foto: privat)

Emilie deler sin historie. Historen handler om å utvikle en utmattelse der kroppen sviktet mer og mer samtidig med at det gikk hardt ut over det psykiske. Det utviklet seg over tid. Hun forsto ikke hva som skjedde, men kjente at kreftene sviktet. At andre kom med kommentarer om at hun skulket eller ignorerte sykdommen,var ekstra vanskelig.

Les mer

Å leve med kronisk sykdom

Gutt tenker (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å være ung og ha en kronisk sykdom. Åpenhet og kunnskap om sykdommen kan uansett gjøre det lettere for deg selv og folk rundt deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser