Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Usikker på om hun kan være lesbisk eller bifil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som fyller 15 år i mars. I det siste har jeg følt litt på, og tenkt på om jeg kan være lesbisk eller bifil. Jeg har hatt sex med én gutt flere ganger og sist gang var for ca. 3 måneder siden. Siden da har jeg ikke vært kåt på en gutt. Jeg ønsker ikke å være lesbisk, men hvordan finner jeg ut dette? Takk for svar på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Puberteten er jo en periode av livet hvor du skal utforske hvem du er og hva du liker, også på den seksuelle arenaen. Da er det ganske vanlig at følelsene kan gå i flere retninger. For at du kan bli sikrere på hva som blir riktig for deg, er den eneste muligheten å utforske de følelsene du faktisk får i møte med ulike mennesker og "kjønn".

Den seksuelle identiteten vår handler jo om hvem vi blir kåte på, forelsker oss i samt opplever romantiske følelser for. Hvis det er slik at du får disse følelsene for jenter, kan betegnelsene lesbisk eller bifil passe på deg. Hvis du hovedsaklig får de for gutter, kan betegnelsen heterofil passe best.

Selv om du ikke har vært kåt på noen gutter den siste tiden, blir du ikke automatisk lesbisk/ bifil av den grunn. Hvem vi forelsker oss i handler jo om kjemi. Kanskje har du bare ikke møtt den "riktige" personen?

Vi mennesker kan ikke bestemme oss for hvem vi skal forelske oss i eller tiltrekkes. Dette er noe som bare skjer i oss, og ikke følelser vi kan skru av eller på. Selv om du frem til nå har vært kåt på og hatt sex kun med en gutt, så er det jo ikke slik at du tiltrekkes alle gutter som du møter på din vei. Det vil jo også handle om personligheten til vedkommende.

Du skriver at du ikke vil være lesbisk, uten å fortelle hva som ligger bak denne tanken. Kanskje handler dette om at du ikke vil bryte heteronormen? Mange ønsker jo ikke å skille seg ut på noen måte eller være annerledes enn "de andre". Siden det å forelske seg i noen av samme kjønn er litt mindre vanlig enn det å forelske seg i noen av et annet, kan man derfor bli redd for å bli avvist fordi det bryter normen for hva flertallet gjør.

For mange er det nettopp denne bekymringen for å bryte normen som blir sterkest. Ikke det at man tilfeldigvis skulle komme til å forelske seg i noen av samme kjønn. Det er jo de samme følelsene som gjelder, uavhengig hvilket kjønn de retter seg mot.

De usikre følelsene som du kjenner på, er verken farlige eller uvanlige. Likevel kan de ta stor plass i deg dersom du ikke tør å utforske hva de faktisk handler om.

Vil derfor anbefale deg å snakke med noen du kan stole på om dette. Helsesøster på skolen din kan være en fin person å prate med. Hun har erfaring rundt temaet, samt taushetsplikt.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Hvis du bor i Oslo, kan du ta kontakt med Helsestasjon LHBT. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster

Spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida blir man opptatt av seg selv på en helt annen måte enn tidligere. Man prøver å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet?Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil / skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil / skeiv