Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Blir plaget som åpen bifil. Burde hun gå inn i skapet igjen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 13 for 6månder siden kom jeg ut av skapet som bi og jeg har begynt og se folk sin riaksjoner og de plager meg med det burde jeg stoppe og fortelle folk om meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Så fint at du har blitt kjent med deg selv og kommet ut som bifil!

Likevel er det ikke vanskelig å forstå at du blir usikker på om du bør fortsette med å være åpen siden du møter negative reaksjoner.

Dessverre er det slik som du beskriver, at noen ikke greier å forholde seg til at andre lever livet sitt på en annen måte enn seg selv. Mange mangler desverre også kunnskap om de ulike måtene å være menneske på, som kan føre til at de gir ureflekterte og respektløse tilbakemeldinger.

Fordi mange mangler kunnskap om det mangfoldet som faktisk finnes knyttet til temaet seksuell identitet, blir det derfor viktig å formidle nettopp dette mangfoldet! 

Du skriver ikke noe om på hvilken arena du blir plaget, men jeg tenker kanskje  det er på skolen?

Her finnes det heldigvis ulike undervisningsopplegg som kan komme til den skolen hvor du går, og forhåpentligvis skape endring i forhold til de negative holdningene som du møter.

Det er nemlig forbudt ved lov! å trakassere andre på bakgrunn av seksuell identitet. Skolen din er pliktig til å følge opp akkurat dette. Hvis det er slik at det eksisterer "namedropping" og homofobi på skolen hvor du går, er jo dette noe som må stoppes uavhengig deg. Du er garantert ikke alene om å kjenne på dette. Alle mennesker har krav på å få være i et skolemiljø uten krenkende holdninger og diskriminering.

Et gratis informasjonstilbud som er rettet mot skoleelever heter "Restart", og er utarbeidet av Skeiv Ungdom. Ta kontakt med de, så kan de komme til skolen din! Vil også anbefale deg å informere lærerne på skolen din om et annet undervisningsopplegg som heter "Rosa kompetanse skole".

Det å få være seg selv, samt bli anerkjent for den man er, er fryktelig viktig for alle oss mennesker. Vi er jo de samme menneskene uavhengig hvilket kjønn vi tilfeldigvis forelsker oss i og tiltrekkes!

Derfor vil jeg ikke anbefale deg å stå alene i dette. Det er ikke ditt ansvar å få til et inkluderende miljø på den skolen du går på. Du kan også ta kontakt med helsesøster og sosiallærer. Sammen kan dere legge en plan!

Hvis du ønsker flere innspill kan du også ta kontakt med Ungdomstelefonen eller YouChat. Legger med noen artikler du kan se på.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet?Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Homofil og trenger hjelp eller råd?

To lesbiske kysser (colourbox.com)

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv eller panfil.

Les mer

Homofobi i skolegården

Skolegård (colourbox.com)

Skolen kan faktisk være det farligste stedet for ungdom som bryter med normene.

Les mer

Skeiv og diskriminert?

LLH-logo

Har du opplevd å bli diskriminert på grunn av din seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk? Ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) for gode råd, og for å bli kjent med rettighetene dine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil / skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil / skeiv