Spørsmål og svar

Spørsmål om bananer.

Jente, 20

Hei. Jeg pleier å oppbevare bananer i kjøleskap fordi jeg opplever at de holder seg gule lengre da. Men når de har ligget for lenge i kjøleskapet blir de grå-aktig. Altså ikke vanlig brune som de pleier å bli når de ligger for lenge i romtemperatur, men mer grå. Er det dumt å spise bananen når den har skiftet farge? Og blir det noe forskjell på næringsstoffene generelt på bananen når de skifter farge fra gul/grønn til brunere?

Svar

Hei!

1. I utgangspunktet er det best å oppbevare bananer utenfor kjøleskapet. Aller best trives de i temperatur rundt 15 grader. Når du legger bananene i kjøleskapet blir de, som du skriver, gråaktige i skallet, får brune flekker og mister smak. Når det er sagt er det helt greit å spise bananer som har vært i kjøleskapet, men de vil ofte ikke være like gode som de er når de får ligge utenfor.

Et tips for å forlenge holdbarheten til bananer som ligger på kjøkkenbenken er å pakke litt aluminiumsfolie rundt stilken (der hvor de henger sammen). Dette sies å kunne forsinke modningsprosessen med opptil flere dager.

2. Etter hvert som bananen modnes endrer den smak, lukt og næringsinnhold. Når den modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet.

Vann trekker fra skallet og inn i fruktkjøttet. Skallet blir tynnere, og fruktkjøttet svulmer. Når vanninnholdet øker vil enzymer komme til og begynne å bryte ned stivelsen til sukker.

Mens umodne, grønne bananer har et stivelsesinnhold på nær 24 % og kun 6 % sukker, vil den modne bananen inneholde 3 % stivelse og 21% sukker. Modnes bananen videre finnes det nesten ikke noe stivelse igjen. Dette gjør også at bananens glykemiske indeks (GI) stiger i takt med modningsgraden. Umodne bananer har en GI på 43 (±10) og overmodne bananer har en GI på 74 (±9)*. Normalt modne bananer har en GI 51 (±3).

Jo høyere GI en matvare har, jo raskere vil den føre til en stigning i blodsukkeret når man spiser den. Trenger du energi (sukker) raskt, tar du den gulbrune bananen, mens dersom du vil ha langsom energi bør du spise den gulgrønne i stedet.

Ellers vil innholdet av andre næringsstoffer, inkludert vitaminer og mineraler, være det samme uavhengig av hvor moden bananen er.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på! Jeg legger også et par artikler der du kan lese litt mer om de ulike næringsstoffene, samt tips til et sunt og variert kosthold.

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 25.1.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål