Spørsmål og svar

Spiste kylling og jeg vet ikke om den var rå eller dampet nok. Farlig?

Gutt, 15

Jeg har spist noe type dumplings som hadde kylling seg og jeg vet ikke om jeg damper dem nok så redd for at det er rå kylling i de jeg har allerede spist ganske mange kommer jeg til å dø

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du er bekymret, men det er ikke slik at du uansett blir syk selv om kyllingen ikke var gjennomstekt. Det kan faktisk gå helt fint.

Rå kylling har høyere risiko for å inneholde bakterier som kan gi sykdom som omgangssyke. Da får man ofte magesmerter, kvalme, oppkast og diare. Symptomene kommer ofte 4-12 timer etter du har spist maten. Hvis du ikke kjenner noe i løpet av det første døgnet, tenker jeg at dette mest sannsynlig gikk helt fint!

I Norge er det mindre vanlig med skumle bakterier i maten fordi vi har gode rutiner. Og hvis maten har skumle bakterier, finnes det behandling for dette om det trengs. Du trenger altså ikke å bekymre deg for å dø.

Det viktigste du kan gjøre er å gi beskjed til foreldrene dine eller andre voksne at du har spist noe som du er redd for å bli dårlig av. Da kan de følge med på deg.

Hvis du blir dårlig med magesmerter, kvalme, oppkast eller diare, kan dere ta kontakt med lege om det ikke gir seg.

Jeg håper dette var til hjelp! Lykke til!

Med vennlig hilsen,

Legen, ung.no

Besvart: 14.10.2024

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål