Spørsmål og svar

Hei eg spiste rå kylling er det farlig. For eg er redd for å dø.

Jente, 14

Hei eg spiste rå kylling er det farlig. For eg er redd for å dø. Svar fort plis.

Svar

Hei!

Det stemmer at det er viktig med god kjøkkenhygiene rundt rå kylling, og at man skal passe på at kjøttet blir gjennomstekt. Rå kylling kan inneholde bakterier som ikke er bra for oss og som kan gjøre oss syke. Hvis du får i deg slike bakterier, og kroppen ikke klarer å rydde opp i det, så får du matforgiftning. Da vil du få mageknip, oppkast og/eller diaré, som regel kommer symptomene 4-12 timer etter inntak. I verste fall kan man bli så syk at man må kontakte lege for å unngå dehydrering. Selv kraftige magevirus og matforgiftninger er ikke dødelig i Norge fordi vi har et godt helsevesen der vi kan få væske rett i blodet ved behov. Du trenger altså heldigvis ikke uroe deg for å dø!

Nedenfor finner du Mattilsynets hygieneråd for behandling av rått kyllingkjøtt:

  • Vask hendene
  • Bruk rene redskaper og kluter
  • Sørg for tilstrekkelig oppvarming. Kjøttet skal være gjennomstekt/gjennomkokt
  • Hold rå og tillaget mat atskilt. Det vil si: Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt. Ikke bruk samme redskap til tillaging av salat som du bruker til tillaging av kjøtt
  • Sjekk temperaturen i kjøleskapet
  • Sørg for rask nedkjøling

Håper svaret var oppklarende!


Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 7.9.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål