Spørsmål og svar

Er det farlig å spise rå kylling/kjøtt?

Jente, 15

Er rå kylling eller rå kjøtt farligst å spise?? Det er et spørsmål jeg og noen venner er veldig uenige i. Og hva skjer hvis man får i seg dette. Må det være mye av det?

Svar

Hei!

Kjøtt som kylling bør stekes godt. Rå kylling kan inneholde bakterier som ikke er bra for oss. Hvis du får i deg slike bakterier, og kroppen ikke klarer å rydde opp i det, så får du matforgiftning. Da vil du få mageknip, oppkast og/eller diaré som regel 4-12 timer etter inntak. Dette kan komme selv om du ikke har spist spesielt mye av kjøttstykket. Mer alvorlige reaksjoner er sjeldent, men det kan forekomme, så man bør ikke spise rå kylling.

Når det gjelder annen type rått kjøtt, kommer dette an på hva slags kjøtt det er snakk om. Svinekjøtt, bør på lik linje med kylling aldri spises rått, mens kjøtt fra storfe (ku/okse) i noen tilfeller kan spises rått/ikke helt gjennomstekt.

Skal man spise kjøtt som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet er det i midlertid veldig viktig å være ekstra påpasselig med hygienen, slik at man ikke får i seg skadelige bakterier.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 20.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål