Spørsmål og svar

Spist kylling som har gått ut på dato, er det farlig?

Jente, 19

Jeg spiste ved et uhell kylling som var gått ut på dato 6 dager tidligere. Jeg stekte en pakke kylling strimler og spiste det. Så ikke før etter jeg hadde spist og skulle rydde opp at kyllingen var gått ut på dato 6 dager tidligere. Er det farlig? Kan jeg bli alvorlig syk av det?

Svar

Hei!

Når man spiser kylling/kjøtt som har gått ut på dato eller blitt dårlig kan man risikere å få matforgiftning. Dette er en ganske vanlig tilstand, og typiske symptomer er kvalme, brekninger, oppkast, magesmerter, diaré og eventuelt feber. Tiden det tar fra man spiste kjøttet til man får symptomer kan variere med det sykdomsfremkallende agens (toksiner, bakterier, virus eller parasitter som er i kjøttet som har blitt dårlig), men vanligvis merker man det ganske kjapt, ofte etter noen få timer.

De fleste tilfellene med matforgiftning er selvbegrensende og trenger ikke behandling utover anbefaling om å drikke rikelig (spesielt ved diaré og oppkast, hvor du kan miste en del væske). Hvis det har gått et døgn fra du spiste kyllingen og du ikke har opplevd noen symptomer som beskrevet over, så har det mest sannsynlig gått helt fint.

Opplever du imidlertid symptomer som vedvarer utover noen dager, kan det være lurt å kontakte fastlege for en vurdering.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 11.11.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål