Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig mye med stress.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig mye med stress. Det er sjeldent jeg klarer å slappe av. Kroppen min er ofte sliten og overtenker mye. Stresse gjør at jeg anstrenger meg mye. Det har blitt så ille at jeg stresser over ingenting og kan få stress\panikk\anfall. Når det har vært en hektisk dag på jobb tar det lang tid før jeg klarer å roe ned kroppen. Klarer ikke ha sex engang med kjæresten min fordi jeg anstrenger meg i underlivet og lider av skjedekrampe. Hva kan jeg gjøre slik at jeg ikke er over stresset?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så bra at du søker råd for å få det bedre og minske stresset i hverdagen. Det første skrittet på vei mot mindre stress, er rett og slett å bli mer bevisst på hva det som skaper stress. Deretter handler det om å endre på prioriteringer, kutte ned på aktivitet, sette opp en plan for hvordan du vil ha det i hverdagen, og følge den slik at du kan få mer overskudd og tid til få finne ro i hverdagen.

Her er noen råd du kan prøve ut:

  • —Skru av mobil og PC. Gjør deg mindre tilgjengelig.
  • —Be om hjelp (voksne hjemme, lærer/sosiallærer, venner, kollega, helsesøster) hvis noe virker uoverkommelig i hverdagen.  Hva må gjøres, og hva kan vente?
  • —Tenk gjennom om  du bør redusere på mengden av aktiviteter hvis du er veldig aktiv på fritiden din. Står mengden aktiviteter i forhold  til hva du ønsker?
  • —Stopp helt opp når du mener du er stresset.  Trekk pusten dypt mens du teller til 5, og ut mens du teller til 5.  Rolig pust roer ned kroppen.  
  • —Sørg for nok søvn og skikkelig mat.
  • Sett av tid til egne behov.  (trening, lesing, kino etc.)

Du kan også prøve ut en metode som kalles psykologisk førstehjelp hvis du vil. Du kan lese mer om den metoden som er et slags ryddesystem. DU får tips og råd i artikkelen "Kaos i hodet og følelser som koker" i artikkelen nedenfor.
Prøv å legg merke til hva som kjennetegner situasjoner hvor du er mindre stresset. Prøv å gjøre mer av det som oppleves bra for deg.

Håper noen av disse tipsene passer for deg. 
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Kroniske smerter i vulva, ytre kjønnsorgan

Par i senga har problemer (colourbox.com)

Smerter i kvinners ytre kjønnsorgan, vulva, kalles for vulvodyni. Smerter ved skjedeinngangen kalles for vestibulitt. Disse tilstandene gir ofte smerter ved samleie. Mange kvinner lider av nærmest kroniske smerter ved samleie, og noen har også smerter hele tiden, selv uten berøring av vulva.

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex