Hopp til hovedinnholdet

Er det noe jeg/vi må ha klart, hvilke stillinger som er best, hvordan bli våt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Kjæresten min ble 16 år for ca. 5 mnd siden, og jeg blir 16 år om ca. 1 mnd. Han sier at vi skal ha sex dagen jeg har bursdag, noe som jeg ser frem til. Jeg har lyst til det siden han er en jeg stoler på, og jeg fører meg klar. Men mitt spørsmål er om det er noe jeg/vi må ha klart, og hvilke stillinger som er best, hvordan skal jeg bli våt osv. Og om det gjør vondt første gang. På forhånd takk. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du har krysset av for 14 år, men i teksten skriver du at du er 16 år om 1 måned. Hvis det er stor aldersforskjell mellom dere er det ikke sikkert det er lov at dere har seksualitet sammen. Se den vedlagte artikkelen om seksuell lavalder. 
Hvis det er sånn at du har krysset av for feil alder, at du skulle krysset av for 15 år, har dere lov til å ha seksualitet sammen, fordi dere er nær hverandre i alder, modning og utvikling.
 
I og med at du ikke vet hvordan skjeden blir våt, har du kanskje ikke onanert til orgasme alene? Hvis du ikke har det, anbefaler jeg at du bruker god tid på å lære deg å onanere til orgasme alene, før du har seksualitet sammen med kjæresten din. Du må vite hva det er som tenner deg seksuelt, og du må utforske og finne ut av hvordan du skal stimulere kjønnet ditt til orgasme. Når jenta er seksuelt tent blir skjeden våt og utvidet, slik at det er lett å få penisen inn i skjeden. 
 
Samleie skal ikke være vondt. Hvis det er vondt er oftest fordi jenta ikke er seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang. Friksjonen fra penisen kan lage små rifter og sår som blør og svir. Hvis hun er engstelig kan hun stramme musklene i bekkenet. Da blir skjeden enda trangere og det blir vanskelig å få den inn og vondt. Se artikkelen om ikke å få orgasme.
 
Som du ser den fjerde vedlagte artikkelen her er det ikke så lett for jenter å få orgasme når de har samleie. Det er bare omlag 30 % som får orgasme ved samleie. Den letteste måten å få orgasme på er ved stimuli av den ytre delen av klitoris, også når man ha samleie.
 
De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle skript; Da starter man med å holde hender, klemme og kysse, etter hvert tar og føler på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor, og når man kjenner seg klar for det tar på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. Da kommer samleie som en naturlig del av seksualiteten.
En stilling er der han ligger med sitt bekken tett mot hennes bekken og at han glir sakte fram og tilbake, slik at penisen stimulerer både ytre og indre klitoris, CAT stillingen. Da har hun bena rundt hans lår og hviler føttene mot hans legger. En annen, der hun sitter oppå han, med hodet mot hans ansikt eller med ryggen til ansiktet, kalles omvendt CAT. En tredje er hvis penis kommer inn i skjeden mens han ligger bak henne, at begge er i sideleie (spooning/ligge i skje), da kan hun løfte det øverste benet for at man kommer bedre til den ytre delen av klitoris og stimulerer den med en finger/fingre. Her er en side med tips til forskjellige samleiestillinger.
 
Snakk med kjæresten. Forklar hvilken posisjon du tror er best for deg. Det er vanlig at man kan streve litt med å finne den stillingen man synes er best. 
 
Hvis dere skal ha samleie må du ha sikker prevensjon. Du kan snakke med helsesøster på skolen om de forskjellige prevensjonsmetodene, og hvis du ikke er fylt 16 år er det lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen som som må skrive ut hormonell prevensjon, slik som p-stav, hormonspiral eller p-piller. Når du er fylt 16 år kan helsesøster skrive ut resept på prevensjon til deg. 
 
Hvis kjæresten har hatt ubeskyttet seksualitet med andre tidligere, må han teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Det kan han gjøre på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 

Jeg håper dette er svar på det du lurte på og at det er til hjelp for deg. 

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Spørsmål om onanering? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende, misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Prevensjonsvelger – Finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente. Kanskje så mange at det er vanskelig å vite hva du kan velge? Hva vil være mest riktig for deg?

Ung.no har laget en prevensjonsvelger, som kan være til hjelp for deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex