Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å ha sex 6 dager etter jeg byttet fra Yasmin til Cerazette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er det farlig å ha sex 6 dager etter ppillebruk? Altså jeg byttet over fra Yasmin til Cerazette. Begynne å bruke Cerazette etter to dagers mellomrom, og da har jeg lest at man må bruke kondom i 7 dager i sånn tilfelle. Men kan jeg bli gravid hvis jeg har sex etter 6 dager da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

I pakningsvedlegget til Cerazette står følgende anbefaling når man skifter fra en p-pille. 

Hvis du bytter fra en kombinasjonsp-pille:

Du kan starte med Cerazette dagen etter at du har tatt den siste tabletten fra din nåværende pakke med p-piller. Det betyr at du ikke skal ta noen pillefri pause. Hvis din nåværende pakke med p-piller inneholder inaktive tabletter (placebo), kan du starte med Cerazette dagen etter at du har tatt den siste aktive tabletten (hvis du ikke er sikker på hvilken tablett det er kan du spørre legen din eller på apoteket). Hvis du følger disse instruksjonene, trenger du ikke bruke tilleggsprevensjon.

Du kan også starte senest dagen etter den pillefrie pausen med ditt nåværende prevensjonsmiddel. Hvis du følger denne instruksjonen, må du passe på å bruke tilleggsprevensjon (barrieremetode) de første 7 dagene du tar tabletter.

Hvis du hadde to dagers pause etter siste aktive pille og ventet seks dager med å ha samleie vil jeg tro det har gått bra, men ut fra anbefalingen skulle du ventet en dag til. 

Når du bruker Cerazette er det normalt å få uregelmessig mens eller den kan utebli. Du kan ta en graviditetstest to - tre uker etter dette samleie for sikkerhetsskyld. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex