Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvorfor blir vi kåte?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 14 år og som lurer veldig på ting med sex! jeg lurer på hvordan sex oppstår og hva som pleier å skje for å få den andre kåt! jeg vet at det er forskjellig fra person til person men er det sånn at jenten må sige gutten for at dhan skal bli kåt eller hvilken andre måter blir gutten kåt på? jeg lurer også litt på sånne ting med fingring og sånn! jeg er veldig redd for at han jeg skal ha sex med en gang synest at tissen min lukter vondt, hvordan vet jeg om den gjør det eller ikke? av og til når jeg har vasket ogsånn og tar der så lukter det litt ekkelt?

Besvart 14.01.2018 10:28
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål.

I puberteten skjer det en rekke endringer i kroppen. Blant annet blir vi nysgjerrige på sex med andre.

Mennesker er skapt for å ha sex, både for reproduksjon (lage barn) og fordi det er viktig for følelser, lyst, glede og nærhet med andre.

Uansett kjønn vil en derfor i puberteten merke at en blir kåt. Mange begynner derfor å utforske egen kropp og onanere. Dette er sunt fordi en blir kjent med hvordan kroppen og kjønnsorgan fungerer og ser ut. I tillegg blir en tryggere på hva en har lyst til og hva som kjennes deilig ut og ikke.

Vi blir kåte på andre mennesker vi syns er tiltrekkende. Heldigvis tiltrekkes vi av ulike mennesker og har ulike preferanser i forhold til utseende, høyde, vekt, personlighet, talenter, egenskaper osv.

Kanskje du kan tenke etter hva slags egenskaper du tiltrekkes av? Hvem blir du forelsket i og er det noe som gjør at det kribler i kroppen din og gjør deg nysgjerrig på sex?

I Norge er det en seksuell lavalder på 16 år, det vil si at en anbefaler unge å vente med sex med andre, til fylte 16 år. I mellomtiden kan du bruke tiden på utforskning av egen kropp og onani, om du kjenner for det. Da blir du godt forberedt til den dagen en skal ha sex med en annen person.

Mennesker har ulik kroppslukt. Alle kjønnsorgan lukter noe, dette er normalt. Endel velger å dusje før de har sex, for andre er ikke det så viktig. Her er vi forskjellige.

I forhold til utforskning av eget kjønnsorgan, fingring, onanering og orgasme, så legger jeg ved noen artikler hvor du kan lese mer for kunnskap og forståelse.

Husk også at kroppen må være klar, og det kan ta tid. Endel jenter har samleie første gang uten at skjeden er våt og klar, da blir samleiet ubehagelig og vondt. Her kan du lese mer om dette.

Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til!

Vennlig hilsen Sexologisk rådgiver

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om onanering? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Seksualundervisning

Tegner i skolebok

Få seksualundervisning på en halvtime.Trengs filmen for undervisning på skolen, kan den bestilles fra RFSU

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex