Hopp til hovedinnholdet

Er det greit å sex om begge vil, selv om vi er under 16 år?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hay! Jeg lurer på om det er greit å ha sex hvis begge to vil? Jeg er drit kåt å har lyst på det, har ikke snakket med hu ennå. Men hvis hu vil, kan vi da? Er d lov?

Besvart 13.02.2018 18:53
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for.

Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette. 

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Er det slik i deres tilfelle?

Selv om du mener at kroppen og tankene dine er klare for sex, er det nok ikke sikkert at dere er modne for det. Er du virkelig klar for å utforske seksualitet med en annen person? Selv om en tenker på sex og har lyst på sex, betyr ikke det at en må gjennomføre det.

For det er noen ting man burde være klar over for å kunne utforske seksualitet med en annen person.

Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er som sagt en selv som bestemmer over egen kropp.

Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse. Vær også klar over at mange kan føle seg presset til å ha sex om en blir engstelig for ta kjæresten vil gjøre det slutt. Så selv om du opplever deg selv som klar, må du respektere hennes grenser.

Jeg anbefaler derfor at dere bruker god tid på å utforske og nyte egne kropper. Da blir en trygg på deg selv, hvilke berøringer og stimuli en liker og nyter. Da får en et godt seksuelt selvbilde. 

Om dere skulle bestemme dere for å ha sex sammen, er det viktig at dere sørger prevensjon. Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er en seksuelt aktiv, har en rett til trygg prevensjon.

Jeg vil derfor anbefale dere å ta kontakt med helsesøster på skoen for en prat. Dere kan også benytte helsestasjon for ungdom. Her kan dere få gode råd og hjelp.

Jeg legger også ved noen fine artikler som jeg anbefaler deg å lese.

 

 

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex