Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke sædavgang, hvorfor?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg har nå hatt samme partner i tre måneder med masse og bra sex, men uansett hvor lenge vi har sex og hvor bra sexen er, så har jeg aldri klart å sperme... Jeg er veldig trygg med denne partneren, så jeg har utelukket "stress" som en mulig faktor. Jeg har også hatt opptil flere episoder hvor jeg har mistet stivheten under sex, kunne jeg kanskje ha fått svar på disse problemene?

Besvart 09.11.2018 10:56
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det er en del opplysninger som mangler i innlegget ditt for å kunne gi et godt svar til deg. For eksempel hadde det vært fint å vite om du har klart å få sædutløsning tidligere ved samleie, og om dette er noe som har oppstått nå med den partneren du har nå? Klarer du å få sædutløsning når du onanerer? Kan du da klare å få det innen rimelig tid? Får du orgasme, men ikke sædutløsning eller sliter du med å oppnå begge deler?

Svaret mitt er med utgangspunkt i at du tidligere har fungert som du ønsker, og at du fungere ved onanering.

Mange av de som sliter med å nå klimaks ved samleie, har problemer fordi de på en eller annen måte blir "forstyrret" av partneren eller ikke er tent nok. Noen sliter også fordi de ikke får nok stimuli, eller styrke på stimuleringen. Andre igjen har problemer med å gi seg hen, slippe kontrollen. Kanskje du skal tenke gjennom hva det er som mangler ved samleie sammenlignet med onanering for deg?

Føler du at du blir forstyrret eller avledet under samleiet og mister fokus? Evt av hva da? Er det ikke nok stimulering? Er du tent nok? Om du finner ut hvorfor du ikke klarer å nå klimaks ved samleie, vil du også vite hva du eventuelt må trene på, og/eller snakke med partner om dette slik at dere kan forsøke å gjøre endringer du kanskje trenger under samleiet.

Det er med orgasmen hos menn som med ereksjonen - den er dessverre ikke viljestyrt. Så selv om du ønsker det så kommer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer du stresser med å få orgasme jo lengre tid tar det. Dette er ikke uvanlig, og er det vi kaller "stressrelatert" eller "prestasjonsangst". Det som blir viktig er at du øver deg opp til å slappe av. Du må legge bort tanken på at du MÅ KOMME, og si til deg selv at det er greit at det tar litt tid, og ikke gi deg selv forventninger om at det MÅ skje hver gang. Det vil gjøre at du roer seg ned, og at de negative signalene som sendes til orgasmesentret ved stress, stopper opp. Og først da vil du kunne oppnå orgasme tidligere. Dette er veldig viktig at både du og partner forstår. 

Også det at du opplever å miste ereksjonen innimellom ved samleie, tyder på at det mest sannsynlig er snakk om prestasjonsangst/stress. Selv om du føler deg trygg sammen med din kjæreste, så kan du få prestasjonsangst. Redd for ikke å strekke til, for at du ikke skal klare å tilfredsstille henne, at du skal miste henne osv.. Det er mange rare tanker som kan skape de følelsene som ødelegger for deg. 

Noen råd til deg:

Forsøk å slappe av. Sein orgasme handler veldig ofte om frykt for å slippe kontrollen, og overdrevent «utenfrablikk» på seg selv. Hold fokus på det dere gjør sammen og på følelsene det skaper i kroppen din. Orgasme kan ikke presses fram, men må slippes til.

Bli kjent med deg selv (på nytt?). Finn dine punkter/ områder på kroppen som kan gi deg ekstra stimulering (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Du må finne dine! Når du finner dem, kan stimulering av dette området mens du har sex - enten av deg selv eller av partneren din, hjelpe deg til å nå klimaks raskere.

Forsøk også å få tak i dine seksuelle fantasier. Hva gjør deg opphisset/ kåt? Du kan lage dine egne bilder, situasjoner eller "filmer" i hodet som du kan benytte når du har sex. I stedet for å slippe til tanken på at du MÅ komme, så kan du heller leve deg inn i fantasien. Dette er også ofte til hjelp.

Bruk lang tid på forspillet, slik at du er godt stimulert før selve samleiet. Du kan gjerne stoppe samleiet og onanere deg nesten fram til orgasme, for så å fortsette samleiet når orgasmen er rett rundt hjørnet. På den måten kan du lære opp kroppen til å få orgasme/utløsning i partner, og etterhvert kan du sannsynligvis slippe onaneringen.

Prøv å la kjæresten din masturbere deg uten å ha samleie. Du får trening på å la partner styre stimuleringen mer, og bryter samtidig ned hemninger du kan ha mot å slippe deg løs sammen med kjæresten din.

Hvis disse rådene ikke hjelper kan det være lurt å oppsøke en lege du kan snakke med og som kan undersøke deg.  Om du fungerer normalt ved onanering, er det neppe noe fysisk galt med deg.

Håper dette er til hjelp for deg.

Les gjerne artiklene under her. Lykke til.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vanlige spørsmål om orgasme

-Jeg får orgasme alene, men ikke sammen med kjæresten min. -Kan det være farlig får hjertet å få orgasme flere ganger etter hverandre? -Jeg lurer på hvordan jeg vet om han har orgasme.

Dette og andre spørsmål om orgasme kan du se svar på her.

Les mer

Gutt og kåt, men får ikke ereksjon.

Gutt får ikke ereksjon (colourbox.com)

Skulle ha sex i går og var skikkelig kåt, men når vi skulle igang ville ikke kuken få stå, hvorfor skjer dette.....? Gutt på 15 år spør om et vanlig problem.

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Kåt, men kroppen gir ikke forventet respons.

Jente sitter i senga og tenker (colourbox.com)

Veldig mange sliter med å få kroppen til å fungere som forventet i en seksuell situasjon. Lysten på sex er der, kanskje til og med veldig sterk, men den kroppslige responsen uteblir. Skjeden blir ikke våt... Penis blir ikke stiv... Hvorfor skjer det, og hva kan du gjøre med det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex