Hopp til hovedinnholdet

Hjelp etter overgrep fra søsken

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lest en del her på ung.no og det er noe jeg fortsatt ikke får helt svar på. Og håper dere kan gi meg noen svar. Jeg har en venninne som er 15 år som ble pult av broren sin på 19/20 år. Jenta lå og sov mens broren gjorde det, og jeg tror han i tillegg var full eller hadde røyka noe. Hun våknet dermed etter at han stakk den inn i henne og turte deretter ikke å gjøre noe. Jeg vil være en god venn å faktisk hjelpe hun gjennom dette, fordi det er kanskje ikke så lett å fortelle det til foreldrene sine. Hva kan hun eventuelt gjøre? Hvis hun snakker med helsesøster på skolen, har hun da taushetsplikt, eller vil hun si det til foreldrene? Jeg vil bare vite litt angående dette sånn at jeg kan hjelpe hun! Takk for svar!!

Besvart 12.01.2019 16:52
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse til oss.

Det er trist å høre om overgrepet på venninnen din, men fint å høre at hun har en så god venninne som deg, som ønsker å hjelpe henne så godt du kan!

Overgrep fra søsken er alltid vanskelige saker fordi foreldrene er foreldre til både offer og utøver. Samtidig er det i disse sakene ekstra viktig at familien får  profesjonell hjelp til å takle det som har skjedd. Søsken er søsken resten av livet, og det er viktig å prøve å sikre at familierelasjonene blir så uproblematiske som mulig både på kort og lang sikt.

Du spør om helsesøster på skolen har taushetsplikt eller om hun vil fortelle foreldrene om overgrepet dersom du eller venninnen din forteller henne om det. Så lenge venninnen din er under 16 år, plikter helsesøster å melde videre. Overgrepet er en straffbar handling, og meldeplikten trumfer taushetsplikten. Men det viktigste er likevel å sikre venninnen din best mulig mot eventuelle nye overgrep samt å trygge henne i hjemmet sitt. Kanskje du kunne høre med venninnen din om det er greit at du diskuterer situasjonen anonymt med helsesøster slik at dere på forhånd kan få litt mer kunnskap om hvordan helsesøster vil agere? Det vil kanskje kunne trygge og hjelpe venninnen din til å si ifra selv etterpå? Det er uansett svært viktig at hun får fortalt om overgrepet og får hjelp med å bearbeide det som har skjedd.

Hvis du/dere ønsker å snakke med noen om dette på telefonen, kan dere ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf 116 111, nettside www.116111.no og/eller ringe Landsdekkende telefon for barn og unge på tlf 800 57 000, nettside www.incest80057000.no Her kan man være anonym hvis man ønsker det. 

 Lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex