Hopp til hovedinnholdet

Det vil variere når en kjenner seg klar for å ha sex med noen. Noen kan kjenne seg klar når en er mellom 13 og 14, mens andre kan bli 18 eller 19 før en kjenner seg klar.  Det kan være vanskelig å vite hva en skal gjøre når venner gjør ting en tenker er feil eller dumt. Vil hun ikke høre på deg og vil fortsette, vil det ikke nytte om du prøver å overtale henne. Kanskje du kan snakke med en voksen person som både du og venninna di stoler på?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er beskymret for min bestevenninne. Hun er 14 år og har alltid vært eventyrlysten og alltid full fres men henne. Men, da hun var 13 gikk hun ned masse vekt fordi hun trente mye for å få det bort. Da fikk hun mer selvtillit og da skjedde alt dette. Hun var 13 og et halvt ca, hun kom til meg og fortalte at hun ville ha sex med en gutt (hun kjente han i fler år) som gikk 1. Året på Vidregående, altså 4 års forskjell. Dette skjedde en uke senere. Hun mistet jomfrudommen sin og angret etter en stund. Etter noen måneder pulte hun en som var 1 år eldre. Da tenkte jeg at dette var nok, han var jo bare 14!! Så begynte hun å kjøre med eldre gutter. Etterbetaling ble hun kjent med en gutt på 20 år og de var ofte i lag å kjørte i bilen. 6 årsforsjell, ingenting skjedde først, de vare kjørte og snappet sammen. Men i dag fortalte hun meg at de hadde nå hatt sex 7 (!!!) ganger! Jeg fikk sjokk, men hun forstår ikke selv at dette er helt galt!! Hun er bare med eldre, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13!

Takk for spørsmål.

Det vil variere når en kjenner seg klar for å ha sex med noen. Venninna du forteller om i spørsmålet ditt kjente seg klar da hun var mellom 13 og 14. Andre kan bli 18 eller 19 før en kjenner seg klar. 

Noen ganger kan det være vanskelig å vite om en er klar eller ikke. En kan kjenne på forventninger om å skulle ha sex eller tro at en må ha sex for at noen skal like en. Det er ikke bra om noen presser en til sex eller får en til å tro at det er riktig. 

I Norge finnes det noen lover som regulerer sex, blant annet lov om seksuell lavalder. Den sier at personer over 16 år ikke har lov til å ha sex med noen under 16 år, selv om begge synes det er ok. Personer som er over 16 år kan bli straffet om en har sex med noen under 16 år og kan få ekstra straff om den andre er under 14 år. 

Det kan være vanskelig å vite hva en skal gjøre når venner gjør ting en tenker er feil eller dumt. Vil hun ikke høre på deg og vil fortsette, vil det ikke nytte om du prøver å overtale henne. Kanskje du kan snakke med en voksen person som både du og venninna di stoler på? Helsesøster er en fin person å snakke med, kanskje du kan ta med venninna di og snakke med helsesøster? Hun jobber både på skolen deres og på helsestasjon for ungdom i kommune der dere bor. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjæresteforhold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjæresteforhold