Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det er mulig å få kjønnsykdommer uten å ha hatt seksuell kontakt med andre personer?

Gutt 17 år
 

Spørsmål
Hei Jeg lurer på om det er mulig å få kjønnsykdommer uten å ha hatt seksuell kontakt med andre personer? Jeg merket nylig et rødt merke på penishodet mitt. Det gjør til tider vondt, og er ubehagelig. Om det vil komme flere slike prikker er vanskelig å si, men ser foreløpig ikke sånt ut. Hva kan dette være..?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) smitter bare ved sex så om du ikke har debutert seksuelt ennå, kan du heller ikke ha blitt smittet av en seksuelt overførbar infeksjon. 

Det kan være mange årsaker til prikker/klumper på eller omkring penis.

For det første kan penis få utslett, sår, kviser, o.l. som andre deler av kroppen. Ofte er slike utslett forbigående. Siden penis er utsatt for slitasje, pga. onani og sex kan prikker, irritasjon og utslett ganske lett oppstå, og da gjerne på penishodet, som er spesielt utsatt for slitasje. Irritasjoner etter slitasje vil klø.

Ofte når gutter som ikke har hatt seksuell kontakt har prikker på penis er det talgkjertler eller spicula glandis de ser.
Talgkjertler er små prikker som det kommer gulhvit talg ut av om man klemmer. (Unngå å klemme, da kan det bli betent og mer ubehagelig.) Talgkjertler er helt normalt å ha under huden flere steder på kroppen.
Spicula glandis ses ofte som små knappenålsstore prikker som gjerne samler seg som en krans rundt kanten av penishodet. Spicula glandis er en helt naturlig hudstruktur.

Talgkjertler fjernes vanligvis ikke, men kan sikkert skjæres bort av lege om de er spesielt plagsomme eller sjenerende. Ta i så fall kontakt med legen din.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer


Quiz: Hva vet du om sunt og usunt?

Kan man forebygge sykdom?