Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan kan jeg gå ned i vekt og få bedre jernverdier?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 14 år og veier ca 68kg og er ca 174 cm høy. jeg er ikke konfetabel i kroppen min og ønsker å gå ned 8kg... jeg spiser ikke veldig mye, spiser kanskje 2 brødskiver til frokost og det samme til lunsj og litt middag og kanskje noen små mellom måltider. jeg sliter også med blodmangel så jeg tar jern hver eneste dag men jeg går veldig fort ned i blodprosent om jeg bare glemmer å ta de i 2 dager.. så har du noen tips til hvordan jeg kan få gå ned i vekt og spise mye sunt som inneholder jern, og som får kanskje opp forbrenningen? og kanskje ett greit treningsprogram for en 14-åring?

Besvart 01.11.2017 16:35
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

Du har en normal vekt i forhold til alder, kjønn og høyde og jeg kan derfor ikke anbefale deg å gå ned i vekt.

Gode kilder til jern i kosten er: Kjøtt, leverpostei og grønne grønnsaker som brokkoli. For at tarmen skal ta opp jernet man spiser, kan man spise en appelsin eller klementin eller drikke litt appelsinjuice.

Du kan finne treningsprogram i en app som heter: Styrk!

Angående vekten din, så kan det være fint å snakke med noen om hvordan du føler deg. Du skal ikke gå rundt og sulte deg. Snakk med noen du stoler på. Du har en helt normal vekt og skal ikke bekymre deg for at du må ned i vekt eller må spise lite. Hvis du synes du har en veldig stor vektoppgang, så er det fint å snakke med helsesøster som kan sjekke om vektoppgangen er normal.

 

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Løper i sand (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesøster eller fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold