Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Føler at jeg er for overvektig, jeg veier mellom 70 til 80 og dette er for mye.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 14 år som føler at jeg er for overvektig, jeg veier mellom 70 til 80 og dette er for mye. jeg er på treninger tre ganger i uken, men Jeg har dårlig motivasjon og dårlig tålmodighet. blir kalt for tjukk osv. vet dere noen kostholdsplaner eller noe som hjelper for å gå ned, vil ha en bra kropp. jeg har prøvd lavkarbo en stund da gikk jeg ned, da spiste jeg bare kjøtt bacon osv. men dette tok motivasjonen vekk siden det var det samme hele tiden. prøvde med bare potetstappe men da funka det, men så ble jeg eldre og gikk opp igjen. vil virkelig gjøre mye for å gå ned i vekt hva er egentlig normalvekt på gutter som er 14 år og 170 cm høy? hvor lang tid kan dette ta? Tusen takk for svar bra side

Besvart 09.11.2017 14:24
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du forteller at du er en gutt på 170 cm og at vekten din ligger et sted mellom 70 - 80 kg, og du er selv klar over at du er overvektig. Dette er din opplevelse av vekten, og du ønsker å få hjelp til å forandre på dette.
Du trener allerede 3 ganger i uken, og det er flott. Regelmessig trening og et normalt sunt kosthold er det som vil hjelpe deg å endre på vekten din.

Nå er det slik at det ikke er en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person, og det er derfor vanskelig å si noe om hva som vil være normalt for deg. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. 

For deg som er ung, er det viktig at slanking ikke foregår uten at en voksen kjenner til deg og kan gi deg kyndig veiledning. Selv om man ønsker å gå ned i vekt, er det slik at man må spise nok og regelmessig. Samtidig som du er aktiv i hverdagen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise.
Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.
Det er derfor ikke noe mål at du skal gå ned for raskt i vekt, men holde fokuser på et sunt kosthold slik av vekten din gradvis endrer seg naturlig.

Her er en liste med forskjellige råd som kan hjelpe deg:

  1. Tren regelmessig fettforbrennende trening. Det vil si trening der du blir svett og sliten, og som gjerne varer i timesvis. Det kan være jogging, sykling, svømming, padling, langrenn, rollerblades, fjellturer, aerobic, dansing etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du både treningslengden, hyppigheten på treningsøktene og intensiteten gradvis.
  2. Spis regelmessig 4 - 5 ganger om dagen.Du skal ikke sulte deg! La det være mindre måltider og reduser kaloriinntaket blant annet ved å spise mer grønnsaker enn poteter/ris/pasta og fjærfe, kjøtt og fisk. Forsøk å spise mer fisk og fjærfe enn kjøtt, slik at du ikke blir for tung i kroppen når du skal trene senere på dagen. Spis frukt og grønnsaker til mellommåltider.
  3. Drikk alltid et glass vann før hovedmåltidene. Det fyller opp magen og gjør at du får en tidligere metthetsfølelse.
  4. Reduser saltinnholdet i maten.Unngå ferdigmat, snacks og poseprodukter som ofte inneholder mye salt.
  5. Kutt ut sukker og sukkerholdige matvarer, samt annet snop/snacks.

Det jeg vil råde deg til, er at du tar en prat med helsesøster på skolen din om vekten din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Der kan du gå hjelp til å se på kostholdet ditt slik det er i dag, og hva du kan gjøre for å endre det på en sunn måte  og uetn at det går ut over helsen din.
Det kan til og med hende at du har et helt greit kosthold, men må spise litt mer regelmessig og være mer aktiv.

I artiklene nedenfor finner du gode råd om hvordan du kan få motivasjon til trening.
Det handler mye om å bestemme seg for å gjøre en innsats, og sette seg noen overkommelige mål. Dette kan du også snakke med helsesøster eller en annen voksen som har kunnskap om trening om.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesøster eller fastlege.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene