Hopp til hovedinnholdet

Må jeg bo hjemme mens barnevernet vurderer adopsjon?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Vist du vil bli adoptert bort må du bo hjemme den stunden når barneverne vurderer om det er bra for deg eller ikke? Bare lurer

Besvart 12.06.2019 10:58
 

Svar
Hei

Det høres ut som om barneverntjenesten arbeider med å undersøke hvordan du har det hjemme. I en undersøkelsesfase tar barneverntjenesten kontakt med deg og foreldrene dine for å få mer informasjon om hvordan du har det. Omfanget av undersøkelsen og hvilke tiltak som er aktuelle, vil avhenge av forholdene i den enkelte saken. Undersøkelsen skal gjennomføres så skånsomt som mulig og ikke være mer omfattende enn nødvendig. Så raskt som mulig, og innen tre måneder (i særlige tilfeller er fristen seks måneder) skal det konkluderes med om det er grunnlag for å sette i gang tiltak, eller om saken skal henlegges.

Det er vanlig at barn bor hjemme i en undersøkelse, med mindre det er skjer noe alvorlig eller det kommer frem opplysninger som gjør at barneverntjenesten frykter at du vil bli skadelidende dersom du blir boende  hjemme.

Barneverntjenesten vil først og fremst prøve å hjelpe familier så barn kan bo hjemme. I de fleste tilfellene vil barn får nok hjelp ved hjelpetiltak slik at barn kan bo hjemme hos foreldrene, men noen barn blir plassert utenfor hjemmet hvis det er nødvendig. I noen av de sakene hvor barnet blir plassert utenfor hjemmet kan adopsjon være et aktuelt og riktig tiltak.  Adopsjon som barneverntiltak er et spesielt tiltak, som det er mange strenger regler rundt.

Jeg synes du skal snakke med kontaktpersonen din i barneverntjenesten og fortelle hvordan du har det. Barneverntjenesten kan hjelpe deg og sammen kan dere finne løsninger for deg mens de vurdere adopsjon.  

Jeg minner deg også på om muligheten til å ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på 116 111. Her kan du være anonym. De kan snakke mer med deg og gi informasjon om barnevernet og eventuelt hjelpe deg i kontakt med dem.

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

 Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Innenlandsadopsjon

Jente holder hendene til sine foreldre (Foto:Colourbox.com)

Det finnes ulike former for adopsjon av et barn bosatt i Norge; stebarnsadopsjon, fosterbarnadopsjon og adopsjon av barn født i Norge (samtykkeadopsjon).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon