Hopp til hovedinnholdet

Er 14 og ønsker å bli ung mor.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jente på 14 år her. jeg har en kjæreste på snart 21 år og vi har vært sammen en god stund nå. foreldrene mine godtar han og forholde vårt er offentlig. vi har det kjempe fint sammen og jeg personlig kunne ikke hatt det bedre. men over til det jeg egentlig lurte på. vi har snakket en stund om at vi begge har lyst på barn. i og med han blir 21 i år, er han klar for barn. selv om jeg bare er 14, snart 15 år føler jeg meg også klar allerede. jeg har alltid hatt lyst og bli ung mor, og nå blir lysten bare større og større når jeg har verdens herligste kjæreste. jeg vet det ikke er lov og ha sex i en alder av under 16, men spørsmålet mitt her er om det er lov og være gravid når man er under 16 år? kan man miste barnet hvis man er under 16 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er jo veldig tidlig å få barn når man er 15 år.  Det er et stort ansvar å ha barn, både økonomisk, praktisk og det å være en ansvarlig og omsorgsfull forelder som setter barnets behov først hele tiden.  Det kan se hyggelig ut å ha barn, men det er viktig å tenke igjennom ALLE sider ved det ansvaret som følger med.  -Av den grunn er det også slik at hiv man får barn før man blir 16 år, vil det hvile et ekstra ansvar på andre rundt deg: Kjæresten din, foreldrene dine og evt. barnevern kan i tilfelle bistå med å støtte deg i dette ansvaret.  

Når man får barn, er det ikke lenger hovedfokus på DINE rettigheter, men på BARNETS rettigheter, og vurderingen av om du får beholde et barn, er utfra at BARNETS behov blir godt ivaretatt.  -Her vil en evt. vurdering av barnevernet komme inn.  

Å gjøre ferdig ungdomsskolen er jo i alle fall lurt før du får barn, og aller helst også få litt mer utdanning, slik at du blir i stand til å forsørge deg selv og et barn og ta det ansvaret det medfører.  

Det er ikke forbudt å være gravid når man er under 16 år.  Det som er ulovlig er at kjæresten din har sex med deg som er under 16 år, så det er i tilfelle det som kan anmeldes. 

Jeg lurer på hva det er som gjør at du tenker at du ønsker å bli ung mor.  -Er det for din egen skyld eller er det for barnets skyld?  -Tenk deg nøye om før du tar dette store og ansvarsfulle valget.  

 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gravid - hva med skolen?

Gravid jente (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Les mer

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser