Hopp til hovedinnholdet

Har mamma ansvar for å være med meg til legen når jeg er over 16 år?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg skal til legen imorgen (pga sovemedisin og blodprøve) og egentlig skulle jeg dra alene, men mamma har snakka med behandleren min på bup og hun mente at mamma har et ansvar for å være med. Det synes jeg er veldig rart med tanke på at jeg er 16 (blir 17 i sommer). Er det sånn at mamma har ansvar for å være med meg til legen når jeg er 16? Tror det hadde vært lettere å dra alene, men mamma jobber i barnevernet og er så opptatt av å gi inntrykk av at hun følger meg opp, så hun insisterer på å være med.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du forteller at du skal til legen i morgen og at du egentlig skulle dra alene. Du forteller også at din behandler på BUP mener at mamman din har et ansvar for å være med. Du synes det er rart at du ikke kan dra alene siden du er 16 år. Vanligvis kan en gå til legen alene når en er over 16 år, men i visse tilfeller har moren din et ansvar for å være med deg også når du ikke har fyllt 18 år.  Som for alle gjelder at nære pårørende skal ha informasjon etter pasientens samtykke, eller hvis forholdene tilsier det.

Men legen har imidlertid plikt til å informere foreldre eller foresatte når det er snakk om informasjon som er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret til barn under 18 år, for eksempel om barnet misbruker rusmidler eller har alvorlige adferdsproblemer. For pasienter som er over 16 år, men som ikke kan ivareta sine interesser på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser, har både pasienten og dennes nærmeste pårørende rett til informasjon.
Du har time allerede I morgen. Du kan sjekke det med behandleren din på BUP hvorfor hun mener at det er nødvendig for deg å ha med moren din til legen. Ønsker deg lykke til. Legger ved noen artikler som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette har du rett til hos legen

Lege med stetoskop (colourbox.com)

Det er mange som ikke vet hvordan dine rettigheter ved lege- eller sykehusbesøk er. Få en oversikt her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser