Hopp til hovedinnholdet

Aldersgrense for vaping (e-sigaretter) uten nikotin

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hva som er aldersgrensen på vaping uten nikotin. Jeg har aldri røkt før, men jeg har lyst til å begynne med vaping. Jeg synes det ser moro ut med å gjøre triks med røyken, jeg har også hørt at mange har fått hjelp til å gå ned i vekt av vaping, fordi det demper suget etter noe godt( på grunn av smaken, som også er en av grunnene til at jeg vil begynne med det.). Så jeg lurer på hvilken aldersgrense det er på vaping UTEN nikotin? Og om det er farlig for helsa.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Du lurer på hva aldersgrensen er for «vaping» (bruk e-sigaretter) uten nikotin. Du spør også om dette kan bidra til vektnedgang og om det kan være farlig for helsa.

Først kan jeg fortelle deg at elektroniske sigaretter er et ganske nytt produkt som vi enda ikke vet så mye om. Det gjør at vi ikke kan si så mye om det er trygt eller hvordan de virker på kroppen, det gjelder både for e-sigaretter med nikotin og e-sigaretter uten nikotin.

Så til ditt spørsmål om alder og bruk av e-sigarett. Det er 18 års aldersgrense på salg av elektroniske sigaretter uten nikotin i Norge, det er ikke lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge.

I Norge har vi en lovgiving som forbyr salg av tobakksimitasjoner (som e-sigaretter) til personer under 18 år. Forbudet rammer altså den som skaffer en person under 18 år tobakksvarer, det vil si at å bruke e-sigarett slik du spør om, ikke rammes av aldersgrensen. Men grunnen til at det er 18 års aldersgrense er fordi helsemyndighetene vil beskytte ungdom mot mulige helseskader av e-sigaretter. Det er altså ikke meningen at du skal bruke dem når du er fjorten år.

Det er naturlig å være nysgjerrig på nye ting når man er i tenårene. Mange synes også at det ser kult eller voksent ut med røyk/e-sigaretter. Ved å bruke tobakksimitasjoner, som e-sigaretter, mener man at det er høyere risiko for at man på et senere tidspunkt vil begynne med mer helseskadelige produkter som sigaretter. Dette er også noe av grunnen til at det er 18 års aldersgrense for disse produktene.

Om e-sigaretter kan hjelpe en til å gå ned i vekt ved å dempe suget etter noe søtt har jeg dessverre ikke kjennskap til.

Håper du fikk svar på det du lurte på. Her kan du lese mer om e-sigaretter hvis du ønsker det. Du kan også ringe Røyketelefonen 800 400 85 dersom du har flere spørsmål.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser