Hopp til hovedinnholdet

Kan en 14-åring bestille noe fra nettet og hente det selv på postkontoret?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei er du nødt til være 18 år for å hente eller bestille noe? Kan en 14-åring bestille noe fra nette og hente det på et posthus

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I Norge er hovedregelen at mindreårige ikke kan binde seg økonomisk, for eksempel ved å kjøpe ting. Dette gjelder både i vanlig butikk og nettbutikk. Etter § 33 i vergemålsloven kan barn likevel fra de er 15 år råde over penger de selv har tjent, for eksempel til å kjøpe ting. Det vil si at 15-åringer kan som utgangspunkt handle i nettbutikker.

Det er imidlertid en begrensning i at må man være over 18 år for å kunne stifte gjeld, og de fleste nettbetalingsløsningene forutsetter kjøp på kreditt, en form for gjeld. En nettbutikk kan altså ikke tilby kreditt eller kjøp på avbetaling til mindreårige. Ved mange nettbutikker må man derfor være over 18 år for å kunne handle hos dem, eventuelt ha fullmakt fra foreldre.

Dessuten vil det også stå informasjon om dette på de ulike internettsidene.

Du spør også om det er noen aldersgrense for å hente pakker på postkontoret, og etter hva jeg har funnet ut av, så finnes det ikke noen aldersgrense for akkurat dét. Men du må ta med hentelappen eller ha sporingsnummeret på pakken. Når du henter den på postkontoret må du også signere på en liten underskriftsmaskin som dokumentasjon på at du har hentet pakken. Man får hentelapp i posten så fort pakken du har bestilt har kommet til ditt nærmeste postkontor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan handle trygt på nettet

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser