Hopp til hovedinnholdet

Hva er stor aldersforskjell i et forhold?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva er stor aldersforskjell til forhold? Er 13 mye? Ulovlig? Hva skal jeg gjøre hvis jeg er bifil og ikke finner noen som er det? Bor i en liten by utenfor Trondheim og veit ikke om noen som er lesbiske eller bifile? Hvor er de?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Du skriver ikke noe om hvilket forhold det er snakk om, men jeg gjetter meg til at det er et romantisk forhold det handler om.

I utgangspunktet er jo ikke aldersforskjellen så problematisk dersom det kun er snakk om et forhold uten seksuell omgang. Siden du er 13 år, vil det nemlig være straffbart for noen over 16 år å ha seksuell omgang med deg. 

13 års aldersforskjell når du er 13 år, er ganske mye når det kommer til livserfaring, utvikling, og modenhet. Selv om det ikke er snakk om et intimt forhold, kan det noen ganger være slik at den som er eldre utnytter den yngres usikkerhet og mangel på erfaring også på det psykiske området. Dette kan føre til at grensene overskrides, fordi det kan være vanskelig å si ifra når nok er nok. Derfor tenker jeg det er viktig at du kjenner etter på de følelsene du har, hva er det som  ligger bak? Hva ville du få ut av et forhold med vedkommende? Hvis det er fordi du ikke kjenner noen andre lesbiske / bifile på din egen alder, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom. De har ulike ungdomsgrupper rundt omkring i landet, også i Trondheim. Her kan du finne andre som du kan knytte kontakt med, du er nemlig ikke alene om å kjenne på det du gjør.

Vil også anbefale deg å ta kontakt med Ungdomstelefonen eller YouChat for flere innspill.

Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster

Spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser