Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma bestemme over meg nå som jeg har blitt myndig?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei! nå har det seg sånn at jeg har blitt 18 år gammel. men mamma har forsatt mange strenge regler over meg. det er masse jeg ikke får lov til. og hun setter masse krav på meg. et av kravene er at hun bestemmer når jeg skal sove hos min kjæreste og ikke. eller at jeg noen ganger må være hjemme til 18:00 på en lørdag. Og noen ganger så begynner jeg å hinte litt til henne om det å flytte ut med kjæresten min. og da klikker hun helt og sier at jeg ikke får lov tik å flytte ut før jeg er 20 år gammel. hun ble så sint at jeg dro hjemmefra og til kjæresten min. og hun ba meg aldri om å komme tilbake. men jeg er hjemme igjen nå. men mamma skjønner liksom ikke at jeg har blitt 18 år gammel. og det hjelper ikke å snakke med henne om det. kan hun egentlig bestemme så mye over meg nå som jeg er 18 år og myndig? hilsen en litt frustrert jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut å ha en mamma som er så kontrollerende som det du beskriver. Jeg forstår godt at du ønsker en endring. 

Når du har fylt 18 år har du, ifølge barneloven, rett til å ta alle avgjørelser selv i dine personlige forhold. Du bestemmer selv i økonomiske saker, du har alle rettigheter. Så mamma kan faktisk ikke bestemme over deg mer slik du beskriver at hun gjør. Hvis du vil flytte ut, har du rett til det. 

Så - når det er sagt: Selvsagt er det slik, at så lenge man bor hjemme, må man forholde seg til de husreglene som finnes i familien. Så jeg skjønner at mamma vil vite hvor du er eller at hun stiller noen krav til deg. For eksempel med å hjelpe til i huset, eller lignende. Men hvis du føler at det blir for mange krav, for mye kontroll, eller at mamma er for streng med deg, må du gjøre noe. Det høres ut som dere trenger å få pratet ordentlig om dette. Det du beskriver om mammas oppførsel får meg til å lure på om hun egentlig savner deg, og veldig gjerne vil være mer sammen med deg. Kanskje merker hun at du begynner å bli voksen og at du trenger henne mindre og mindre, du skaper ditt eget liv. Dette kan være sårt for foreldre. Og istedenfor å sette ord på savnet eller sårheten for barna, begynner foreldre å kontrollere barna mer. Det er ikke særlig smart, men det kan være en forklaring på mammas kontrollbehov ovenfor deg. 

Du sier det ikke hjelper å snakke. Jeg oppfordrer deg likevel til å prøve en gang til, der du gjør en ekstra innsats for å vise forståelse for mammas sårhet. Spør henne om hun syns det er vanskelig å se at du blir voksen. Les barneloven (som jeg har linket til over) sammen, så hun ser at du har lovmessig rett til å bestemme selv. Og sørg for å gi mamma en følelse av at du fortsatt er veldig glad i henne og at hun er viktig for deg, selv om du har blitt voksen, selv om du har en kjæreste du også er glad i. Kanskje denne vissheten om hvor hun har deg, gjør at mamma tåler bedre at du lever ditt eget liv i større grad nå enn før, og dermed slipper hun litt opp på kontrollen. Det er verdt et forsøk, i alle fall!

Håper dette var til hjelp. Hvis det fortsetter å være vanskelig, kan du sjekke flere tips til hva du kan gjøre og ulike former for hjelp du kan søke, i artiklene jeg har lagt ved under.

Jeg ønsker deg alt godt, lykke til!

 Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser