Hopp til hovedinnholdet

Mamma mener at jeg er ung og at kjærlighet bare kommer når man blir eldre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg kan starte med å si at pappa hadde klikka på meg om Jg hadde fått en kjæreste. Men nå er pappa bortreist en stund. Jeg har begynt å komme i kontakt med en gutt å vi pleier å kose med hverandre på SKOLEN. På en måte liker jeg det og på en annen side liker jeg det ikke. Mamma sier at hun må møte han før jeg får kj. Hva søren liksom.så jeg sier inegnting om det til Mamma! Hun mener at jeg er ung og at kjærlighet bare kommer når man blir eldre. Hva burde jeg gjøre? PS: jeg synes det er litt ekkelt med kj fordi gutter på vår alder bryr seg bare om Sex. Tror du det er mulig å bare kose? Eller hva mener du? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så fint at du skriver til oss! 

Det er mange barn og unge som lurer på om man kan bestemme venner og kjæreste selv. 

Frem til du blir 18 år er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Men etter hvert som du blir eldre skal du likevel få større og større mulighet til å bestemme over ditt eget liv, og hvem du kan være venner med og hvem du vil ha som kjæreste. Du skal få si din mening og foreldrene dine må legge vekt på hva du mener. 

Noen foreldre kan ha et ønske om å beskytte barna fordi de vet hvor lett det er å bli forelsket i ungdomstiden. Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for å beskytte sine barn, men i noen tilfeller er grensene urimelige og går på tvers av dine rettigheter. Foreldrene dine skal ha gode grunner for å kunne nekte deg å ha venner eller kjæreste. 

Noen ganger kan det være riktig av foreldre å blande seg inn i hvem barna er kjæreste med. Ett eksempel er hvis kjæresten bruker narkotika, eller oppholder seg i miljøer som driver med skadelige ting. 

Jeg tenker at det er lurt at du prøver å snakke med foreldrene dine om dette. Jeg vet det ikke er så lett, men jeg tenker at det kanskje kan være lettere å snakke med foreldrene dine nå enn at de senere plutselig finner ut at du har kjæreste uten at du har fortalt dem dette. 

Hvis foreldrene dine har meninger om hvem du skal være sammen med og ikke, så er det viktig at de diskuterer dette med deg før de bestemmer seg!

Føler du at foreldrene dine er veldig strenge, kan det være lurt å snakke med f.eks. helsesøster eller rådgiver på skolen. De kan også hjelpe deg

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser