Hopp til hovedinnholdet

Hun er 16 og jeg er 20, kan jeg bli straffet for å ha henne på overnatting?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 20 og hun er 16, hun har sport om hun kan overnatte hos meg, jeg har egen plass. Foreldrene hennes har sagt nei men om hun sniker seg ut å gjør det allikevel, er det på noen måte jeg kan bli straffet for det, om foreldrene ringer politiet og det viser seg at hun har vært hos meg hele tiden, går det ut over meg eller foreldrene hennes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du kan ikke bli straffet for å ha henne hos deg, så lenge jenta er over 16 år og dette er helt frivillig.

Derimot vil jeg si at det er jenta og hennes foreldre som har et problem de må finne ut av.

Juristen i ung.no sier: Frem til du fyller 18 år har foreldrene dine etter barneloven § 30 som utgangspunkt både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Det finnes likevel flere begrensninger i dette utgangspunktet. For det første har du i alle tilfeller rett til å si din mening og til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på meningen din (se barneloven § 31). Foreldrene dine skal også etter § 33 gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig.

Men selvsagt er det slik, at så lenge man bor hjemme, må man forholde seg til de husreglene som finnes i familien. Det er helt vanlig at foreldre stiller krav til de barna som bor i huset, uavhengig av om de har blitt 18 år eller ikke. 

Les gjerne artiklene nedenfor.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over hos kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser