Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta en neseoperasjon før jeg fyller 18 år, jeg hater nesen min.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 år gammel og har helt siden jeg var liten hatet nesen min. jeg har utrolig lyst til å ta en neseoperasjon men det står at man burde vente til man er 18 eller over for da er man ferdig utvokst. Jeg lurer på hvor stor risk det er å ta det i en tidligere alder og om man i det hele tatt kan det. selv tror jeg ikke at nesen min vokser så mye at det er en risk å ta neseoperasjon men jeg vet jo egentlig ingenting. jeg liker ikke tanken på å måtte vente 2 år til for det er et uendelig slit å være usikker på noe som ligger midt i ansiktet mitt. Vet ikke hva jeg skal gjøre for jeg har det ikke bra med meg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Om du har  kritiske tanker om ditt utseende og hater din nese, forstår jeg at du ikke har det så bra med deg selv og tenker at operasjon er en løsning. Samtidig er det dine negative tanker om ditt utseende som påvirker dine følelser og ditt selvbilde. 

Vi anbefaler sjelden plastisk operasjon som en løsning på slike utfordinger som du beskriver. Slike operasjoner er kostbare og en må være over 18 år for å få utført dette. Skulle du på et eller annet tidspunkt bestemme deg for å undersøke muligheten for operasjon, kan det være lurt å ta en prat med fastlegen din og høre hva han/hun anbefaler deg.

I mellomtiden anbefaler jeg deg å heller akseptere at det er store forskjeller på dere og unngå for mye fokus på kropp og utseende. Vi er alle forskjellige og neser kommer i like mange utgaver som det er mennesker. 

Det er også slik at det er en selv som legger merke til egen feil og mangler. Andre er ikke opptatt av dette, for de er mer opptatt av egen feil og mangler. Derfor anbefaler jeg deg å forsøke å unngå å sammenligne deg med andre og heller være stolt over den du er og den kroppen du har.

Forsøk å unngå å bruke så mye tid på tankene som omhandler at du er misfornøyd med ditt utseende. Slike tanker er gift for selvbildet og påvirker tanker og humør på en negativ måte. Fokuser heller på å være en god utgave av deg selv og en god venn. 

Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd og veiledning om hvordan du kan snakke til deg selv på en mer omsorgsfull måte og dermed akseptere deg selv som den du er, nemlig god nok og fin nok. 

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser