Hopp til hovedinnholdet

Er det aldersgrense på å kjøpe slankeprodukter?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Er det noe aldersgrense på å kjøpe slakeprodukter på apoteket? Og trenger man resept for alle slankeprodukter? Jeg er litt overvektig og skal til syden med to SMELLSLANKE venninner i sommer, og får snart totalt panikk. Jeg vet så alt for godt at det ikke er lurt å bruke slike produkter i ung alder, men føler ikke jeg klarer det helt selv og syns det er dødsflaut å snakke om. Poenget mitt er bare om det går fint å kjøpe feks xls medical (eller andre) på apotek uten resept? Jeg er jo fylt 18 år, men er veldig redd for å bli møtt med at jeg ikke kan kjøpe det eller lignende i kassa. Og er det noe jeg spesielt bør tenke på om jeg skal bruke slike produkter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det er ingen aldersgrense på å kjøpe slike produkter på apoteket, og de som du finner ute i butikken, er reseptfrie. XLS medical er et reseptfritt slankemiddel. Det finnes andre slankemidler som man må ha resept på. 

Dette slankemidlet fungerer ved å at det binder til seg fett i tarmen, og tar dette ut av kroppen. Skal man bruke et slikt slankemiddel må kostholdet bestå av veldig lite fett i utgangspunktet, hvis ikke får man diaré med fett, det er ikke behagelig. Det betyr at den effekten mange får av å bruke et slikt middel, kommer gjerne av at man i utgangspunktet spiser veldig magert. Mange opplever ubehag ved bruk av slike midler, i form av løs mage og luft i magen. Og som sagt har det ingen mirakuløs effekt, man må endre kostholdet til svært sunt uansett for at det skal ha noen effekt. Dessuten risikerer man å få mangler på fettløselige vitaminer.

Du skriver at du synes det er flaut å snakke med andre om dette. Du skriver også at du er litt overvektig? Er du sikker på at du er overvektig? Har du snakket med noe helsepersonell om dette? Hvis du har en overvekt kan det være greit å prate med enten helsesøster eller fastlegen om dette, for å få hjelp og veiledning til hva du bør gjøre. Dette er tema som de håndterer hver eneste dag, så det er ingen grunn til å være redd for å ta opp dette.

Selv om du synes dette er et vanskelig tema, kan det hende det vil hjelpe for deg å prate med disse venninnene dine, som du sammenlikner deg med, og fortelle dem hva du føler angående dette. Det kan gjøre at du klarer å føle deg mer vel med din egen kropp og kan bli mer avslappet til at man rett og slett ser forskjellig ut.

Det er nok ikke noe quick fix på dette problemet du sender inn som kan løses med slankemiddel. Først og fremst burde du snakke med noen om hvordan du føler det, deretter bør du kontakte helsepersonell om du er usikker på om du er overvektig, og heller fokusere på trening og kosthold for å ha en sunn kropp og god helse.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Myter og fakta om kosttilskudd

Bilde av et eple og tabletter. (www.colourbox.com)

Ikke alle trenger kosttilskudd for å holde seg friske. Her får du myter og fakta om vårt behov for å få i oss vitaminer og mineraler i tablettform.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser