Hopp til hovedinnholdet

Hva er aldersgrensen på vape, og er det farlig?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har veldig lyst på en elektrisk røyk(vape) men alle sier det er farlig men jeg kjenner flere som har hatt det og har det og ingen ting har skjedd med dem så det jeg lurer på er om jeg burde får lov Og om dette er farlig og alder grense 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år!

Aldersgrensen på vape er 18 år, så ingen på din alder burde ha fått kjøpe vape. 

Når du er tenåring og kroppen vokser, er du ekstra sårbar. Undersøkelser har funnet kreftfremkallende stoffer i noen typer vape, og dette er stoffer du ikke bør utsette deg for. 

Det er fint å høre at de du kjenner ikke har blitt dårlige av å vape. Det er heldigvis ikke vanlig å få noen akutte forgiftningsreaksjoner av det.
Når vi sier at noe er farlig/helseskadelig kan det handle om at det du gjør i dag øker risikoen for å bli syk i fremtiden.

Mange sykdommer bruker lang tid på å utvikle seg, kanskje flere år. Det tar som regel flere tiår med forskning på tusenvis av mennesker for å finne ut av hva som kan skje når de begynner å få i seg stoffer på nye måter. Vape er en ny måte å få i seg stoffer på. 

Siden vape er ganske nye produkter, så vi vet rett og slett ikke hva som kan bli helseskadene av å bruke dem. Det er ingen som har forsket på hva som skjer med helsa til tenåringer som vaper. Hvis dere velger å vape, er dere på en måte en "prøvekanin".

Jeg anbefaler deg å ikke vape. Det er ikke bra for helsa. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser